Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija d.d.
  • 23.02.2019. 18:00
  • Sisačko-moslavačka, Kutina

Petrokemija: Gubitak velik, ali očekivan

Projekcije pokazuju da uz promjenu poslovnog modela i provođenje teških, ali neophodnih i značajnih poslovnih odluka imamo dobre preduvjete za ostvarivanje pozitivnog trenda, naglasio je Davor Žmegač, predsjednik Uprave Petrokemije d.d.

Foto: Marina Parlov Puljiz
  • 77
  • 9
  • 0

Proteklu 2018. Petrokemija d.d. završila je s gubitkom u poslovanju od 470,8 miliona kuna (oko 107 miliona KM) , priopćeno je iz te tvrtke. Naime, kako navode, u 2018. godini Petrokemija d.d. bila je suočena s najsloženijim poslovnim izazovima do sada. Kulminirali su ključni izazovi u poslovanju – nelikvidnost i insolventnost, negativan kapital, nepovoljna tržišna pozicija, smanjena proizvodnja i prodaja, koji su imali za posljedicu visok gubitak.

U razdoblju od janura do kraja decembra 2018. tvrtka je ostvarila ukupne prihode 1.877,4 miliona kunaj (gotovo pola miliona km), ukupne rashode od 2.348,2 miliona kuna, te je iskazala gubitak u poslovanju od 470,8 miliiona kuna, ili 25,1 posto od ukupnih prihoda.

"Gubitak je velik, ali i očekivan. 2019. godina će u svim aspektima poslovanja biti izazovna. Obilježit će je transformacija poslovnih procesa te orijentacija ka tržišnom modelu poslovanja. Takvi procesi su uvijek zahtjevni, ali su preduvjet održivosti Petrokemije kao važnog industrijskog subjekta u Republici Hrvatskoj. Projekcije pokazuju da uz promjenu poslovnog modela i provođenje teških, ali neophodnih i značajnih poslovnih odluka imamo dobre preduvjete za ostvarivanje pozitivnog trenda", naglasio je Davor Žmegač, predsjednik Uprave Petrokemije d.d., navodi se u priopćenju. 

Podsjećamo, Petrokemija je lani proslavila i 50 godina rada, ali i dobila nove vlasnike. Na druženju s novinarima krajem godine, predsjednik Uprave mr.sc. Davor Žmegač naglasio je da je cilj tvrtke da u 2019. i 2020. godini stabiliziraju poslovanje. Investicije koje dolaze bit će ključne za ulaganje u zaštitu okoliša i proširenje portfolia proizvoda.

"Iza nas je dobra godina, godina koja je omogućila novi start. Zahvaljujem svim radnicima Petrokemije koji su zaista predani svom radu, koji pokazuju da žele da kompanija uspije. Zahvaljujem i Vladi Republike Hrvatske i vjerujem da ćemo u suradnji s INA-om i PPD-om, kao našim većinskim vlasnicima, uspjeti ostvariti sve te glavne ciljeve i da će Petrokemija Kutina i dalje biti regionalno utjecajna u proizvodnji mineralnog gnojiva", rekao je Žmegač. 


Tagovi

Petrokemija 2018 Poslovanje Gubitak


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.


Partner

Petrokemija d.d.

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
tel: +385 (0) 44 647 035, e-mail: mpc@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete