Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje kanabisa
  • 24.02.2023. 18:00

Paragvaj organizovao festival žetve marihuane

Zemlja poznata po krijumčarenju droge, a poljoprivrednici očekuju legalizaciju uzgajanja.

Foto: Depositphoto/piccaya
  • 68
  • 18
  • 0

Poznat po krijumčarenju droge, Paragvaj je tu situaciju okrenuo u svoju korist. Organizovali su festival žetve marihuane, izvještava Reuters. Nade lokalnih farmera fokusirane su na legalizaciju koja će im omogućiti da uzgajaju biljku za medicinsku upotrebu.

Stotine posjetilaca došlo je u ruralnu zajednicu Aguerito, u istočnom Paragvaju, na "turneju kanabisa". Posjetili su proizvođače koji rade poluilegalno. U ovoj južnoameričkoj državi je od 2017. godine legalan kanabis za medicinsku upotrebu, ali mora biti uvezen. Lokalni uzgoj nije odobren.

Očekuju legalizaciju

Domaćini manifestacije su bili poljoprivrednici koji su napustili tradicionalnu poljoprivredu, kockajući se na uzgoj marihuane. Nadaju se da će festival privući oko zakonodavaca i ohrabriti ih da podrže novi zakon za pomoć malim farmama.

Krajem 2022. godine u Kongresu je predstavljen Nacrt zakona koji ima za cilj da reguliše industriju koja se razvija, od sjemena do prodaje. Očekuju da će zakon biti usvojen.

"Već je bilo marihuane u ovom području kada smo stigli ovdje prije 32 godine, ali smo se plašili raditi s tim. Nismo ni razgovarali o tome. Bio je to samo korov", rekao je farmer Eulalio Lopez.

Prilika koja se ne propušta

Samo nekoliko laboratorija uvozi kanabis u Paragvaj za legalnu medicinsku upotrebu, ali ga prodaju po previsokim cijenama, rekao je Jorge Rolon, pravni savjetnik farmera.

"Naša zemlja ima ogroman potencijal. To je prilika koju Paragvaj ne može propustiti", smatra Rolon.


Tagovi

Paragvaj Marihuana Kanabis Uzgoj kanabisa Festival kanabisa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]