Odlikuje se minimalnim potrebama za vodom. Ima uravnotežen odnos šećera i kiselina što plodovima daje intenzivan okus
Na izložbi Fruit Logistica u Berlinu svake godine se dodjeljuje Innovation Awards na osnovu glasova učesnika.
Ove godine je učestvovalo deset noviteta u kategoriji nagrada za inovacije na najvećoj svjetskoj izložbi industrije voća i povrća. Na posebno namijenjenom štandu tokom dva dana predstavljeni su nominovani. Posjetitelji događaja su mogli da popune glasačke listiće i tako odluče ko će osvojiti najpoželjnije priznanje.
S dvije trećine glasova nagrada za najbolju inovaciju je pripala sorti paradajza Amela, španskog proizvođača Granada La Palma iz Andaluzije. Drugo mjesto je osvojio leteći autonomni robot za branje voća izraelske firme Tevel Advanced Technologies. Na trećem mjestu se našao jedinstven karfiol koji je predstavila Syngenta Seeds BV iz Ujedinjenog Kraljevstva.
Ova sorta paradajza je prvobitno razvijena u Japanu 1996. godine, a svoj procvat je doživjela u južnoj Španiji. Odlikuje se minimalnim potrebama za vodom što je od izuzetne važnosti za španske povrtlare. Ima uravnotežen odnos šećera i kiselina što plodovima daje intenzivan okus. Bogat je nutrijentima i aminokiselinama, vrijednosti Brix-a su visoke. Može se naručiti u rasponu težine plodova od 50 do 150g.
Zbog posebne tradicionalne tehnologije uzgoja cijena mu je veoma visoka. U Japanu se prodaje 1kg za 60 dolara, a očekuje se da će biti tražen u gurmanskim restoranima.
"Za špansku zadrugu kao što je La Palma, ovo priznanje, nakon što se takmičila s multinacionalnim kompanijama, znači mnogo. Velika je čast primiti ovako važan priznanje na najvažnijem sajmu na svijetu. Ali nije riječ samo o Ameli. Ovo će donijeti priznanje i paradajzu u cjelini, koji je uvijek imao visoku vrijednost u Evropi kao proizvod koji postoji u svakom domaćinstvu", izjavio je Pedro Ruiz, predsjednik Granade La Palma.
Leteći autonomni robot je razvijen kako bi se smanjio broj radne snage. Može se koristiti za branje više voćnih vrsta. Nagrađena je sposobnost da u letu prepozna pojedinačne plodove iz optimalnog položaja i ugla što kontrolišu AI algoritmi i kompjuterski vid. To omogućava robotu da obavi berbu zrelih plodova i smanji broj potrebnih radnika za sezonu berbe.
Dvoje zaposlenih je 2012. godine u usjevu karfiola otkrilo biljku s bočnim izdancima i to je bio početak stvaranje jedinstvenog karfiola. Poslije godina testiranja, uzgoja i degustacije kompanija je 2021. uvela ovaj novitet na tržište Ujedinjenog Kraljevstva. Odlikuje se mekim stabljikama koje se mogu jesti sirove i termički obrađene, kuhane ili pržene. Imaju orašast i slatkast okus, bogate su vlaknima. Stabljike su duge oko 13cm i na njima se pojavljuje nekoliko listića.
Kako je izgledala prezentacija inovacija i dodjela nagrada, pogledajte u videu:
Tagovi
Autorica