Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aukcija
  • 26.05.2021. 07:30

Par dinja prodan za više od 20 tisuća eura - žele ohrabriti poljoprivrednike

Vrhunsko voće često postiže visoke iznose na aukcijama u Japanu, a kupci ih koriste u promotivne svrhe.

Foto: Depositphotos/mao_graphic@hotmail.com
  • 67
  • 97
  • 0

Na aukciji koja je ovoga tjedna održana na veletržnici u japanskom gradu Sapporu na otoku Hokkaido prodane su dvije dinje po cijeni od čak 2,7 milijuna jena, što je oko 20.300 eura, piše Kyodo

Riječ je o događaju koji nagovještava dolazak ranog ljeta na taj otok čiji je grad Yubari poznat je po istoimenoj sorti dinje.

Ovaj je iznos za otprilike 23 puta veći u odnosu na najvišu ponudu prošle godine kada je cijena bila 120.000 jena (oko 900 eura), a na nju se odrazila smanjena gospodarska aktivnost uslijed pandemije. Međutim, najveća ponuda ikad za ovu vrstu voća je bila 2019. godine, a tada su dva ploda koštala 5 milijuna jena (više od 37,5 tisuća eura).

Ovogodišnji najuspješniji kupac bila je tvrtka Hokkaido Products Ltd. koja proizvodi hranu za djecu. "Ponudili smo toliku svotu nadajući se da ćemo na taj način ohrabriti poljoprivrednike", kazao je novinarima predsjednik te tvrtke Iori Kage. Dodao je da dinje planiraju samljeti u kašicu i pokloniti 10 obitelji s djecom.

Za svaku dinju 10 tisuća eura (Foto: Printscreen/Youtube)

Prema poljoprivrednoj zadruzi Yubar, 102 lokalna poljoprivrednika ove godine planiraju otpremiti ukupno 3.675 tona dinja u vrijednosti oko 2,16 milijardi jena.

Inače, cijene povrća i voća u toj su zemlji daleko više nego kod nas. Vrhunsko voće često postiže vrlo visoke iznose na aukcijama, a kupci ih koriste u promotivne svrhe.


Tagovi

Aukcija Dinje Japan Prodaja Cijena


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.