Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tuzlanska pijaca
  • 11.09.2018. 12:30

Paprika crvena roga - najtraženije povrće za zimnicu na tuzlanskoj pijaci

Ove godine, kako ističu prodavači, građani kupuju nešto manje jer su cijene više nego lani, a finansijska situacija je gora. Ipak, tvrde da je i dalje isplativo praviti svoju zimnicu koja je uz to i ukusnija od industrijske.

Foto: Pixabay/moshehar 
  • 1.227
  • 47
  • 0

Pijace su u ovo doba godine najljepši ukras svakog grada. Šarenilo boja i opojni mirisi koje šire voće i povrće primamit će svakog ljubitelja domaćih proizvoda. A da bi se ti svježi, domaći proizvodi sačuvali i zimi, potrebno je napraviti zimnicu. 

Velika pijaca u Tuzli tradicionalno je najposjećenija i najopskrbljenija voćem, povrćem, mesom, mlijekom, ali i drugim poljoprivrednim proizvodima. Posebno je živo na pragu jeseni, u vrijeme pripreme zimnice, piše Dnevni avaz

Ove godine, kako ističu prodavači, građani kupuju nešto manje jer su cijene više nego lani, a finansijska situacija je gora. Ipak, tvrde da je i dalje isplativo praviti svoju zimnicu koja je uz to i ukusnija od industrijske.

Volovsko srce i 3 marke

"Ko je naučio na pijacu, taj i dolazi. Mušterije najviše traže crvenu rogu papriku, jer ona brzo nestaje. Crvena roga paprika se kreće od 1,30 KM do 1,70 KM, ovisno o kvalitetu paprike. Paradajz je nešto skuplji ove godine i kreće se od 2 KM, dok volovsko srce košta 3 marke. Paprike su od 1,5 pa do 2 KM. Ja sam ovdje već dugo vremena, imam peteročlanu porodicu i kad zaradim za hranu, ja sam zadovoljna", priča prodavačica Mirsada Imamović i dodaje da bude i teških dana, ali da se ne isplati, niko od prodavača ne bi ni dolazio.

"Imam svoje redovne mušterije koje dolaze jednom sedmično uglavnom subotom kad nemaju obaveze kao radnim danima", kaže Imamović.

Kiša će utjecati na pripremu slatke zimnice

Dugogodišnji prodavač je i Husnija Mehmedović, koji ističe da je došlo do malog poskupljenja voća i povrća jer je godina bila kišovita. Kaže kako je urod bio dobar, ali je zbog čestih kiša voće stradalo. 

"To će predstavljati problem kod pripremanja slatke zimnice. Također, ove godine je i povrće dosta stradalo, najviše paradajz i mahune. Paradajz je od dvije do 2,50 KM, vrećica kornišona košta 5 KM, cijena paprika je od 1,5 KM pa do 2 KM", kaže Mehmedović dodajući da su proizvode uspjeli sačuvati uglavnom oni proizvođači koji imaju plastenike.

Dosta truda, ali ima računice

Prodavačice Refka i Slavica prodaju na zajedničkom štandu. Otkrivaju da građani najviše kupuju krompir,  paprike roge i feferone. 

"Kilogram feferona košta oko 4 KM. Neke proizvode nabavljamo od dobavljača, ali jedan dio i proizvodimo sami. Uložimo dosta truda, ali ipak ima neka računica. Građani kupuju dosta manje u odnosu na prošle godine. Ali ipak pripremaju zimnicu i redovno dolaze na pijacu", zaključuju one.


Tagovi

Tuzlanska pijaca Zimnica Paprika roga Volovsko srce


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.