Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Digitalizacija u KS
  • 24.11.2022. 10:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Papir više neće faliti - zahtjevi za poticaje od sad online

Projekt digitalizacije završen i u periodu do Nove godine platforma će biti dostupna kao pilot za testiranje eventualnih propusta.

Foto: Vlada KS
  • 122
  • 20
  • 0

Proces digitalizacije javnih poziva u Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo priveden je kraju. Primopredajom izvještaja i softvera - online platforme za podnošenje prijava po programskim linijama poticajnih mjera ovog ministarstva, taj proces je i zvanično završen.

Kako je saopćeno, razvijen je najmoderniji softver s integriranom vještačkom inteligencijom, a platforma je implementirana na stranicu resornog ministarstva. Ona će omogućiti svim podnosiocima prijava po programima poticaja iz resora privrede da registraciju i/ili prijave podnesu putem službene stranice, poštujući sve uslove i zahtjeve propisane javnim pozivima, objavljenim u skladu s važećim zakonskim propisima istog i višeg reda.

"Konačno možemo reći da je projekt digitalizacije završen i da u periodu do Nove godine puštamo platformu kao pilot za testiranje eventualnih propusta. S obzirom na to da su javni pozivi za 2022. godinu završeni, to je prilika da budemo potpuno spremni za online prijave na programe poticaja u 2023. godini", naveo je ministar Adnan Delić.

Platforma će biti puštena u funkciju do Nove godine

Podsjetio je kako puštanju javnih poziva prethodi donošenje godišnjih planova i programa poticajnih mjera, što se radi po usvajanju budžeta KS, nakon čega je moguće otvaranje javnih poziva za svaki pojedinačni program.

USAID FINRA u potpunosti je finansirala izradu online platforme u iznosu od oko 600.000 KM, dok je Ministarstvo privrede KS izdvojilo 100.000 KM za troškove nabavke licenci po svim programskim linijama, kao i za održavanje softvera za 2023. godinu. Digitalizacija poticaja dodatno će doprinijeti transparentnosti trošenja budžetskih sredstava.

Predloženo povećanje minimalanog iznosa za poticaje u poljoprivredi u KS

"Nama je prvenstveno cilj da olakšamo procedure za registraciju i podnošenje prijava na naše programe poticaja, a uvođenjem online prijave potpis, pečat i papir koji fali više neće biti smetnja u ostvarivanju prava na poticaje", podcrtao je Delić.

Kreirana je tako da se registracija i prijava mogu napraviti isključivo dostavljanjem kompletne dokumentacije i zadovoljavanjem svih uslova i zahtjeva za svaku programsku liniju pojedinačno, što će svakako smanjiti broj onih privrednih subjekata koji zbog tehničkih grešaka ne ostvare pravo na poticajna grant sredstva po nekom od programa Ministarstva privrede KS.


Tagovi

Poticaji Online platforma Poljoprivreda Ministarstvo privrede KS Adnan Delić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.