Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Insekti štetočine
  • 01.09.2017. 15:00

Pamukova sovica - problem ratara i povrćara

Pamukova sovica najviše ugrožava kukuruz, papriku, soju i paradajz. Preporuka je da se naprave tretmani insekticidima, ukoliko se primjete položena jaja.

Foto: Zvezdana Jovanović
  • 1.439
  • 95
  • 0

Pamukova sovica (Helicoverpa armigera) je jedna od najopasnijih štetočina poljoprivrednih kultura, koja može nanijeti štetu na 250 uzgajanih biljaka. Najviše su ugroženi: kukuruz, paprika, soja i paradajz.

Gusjenica pravi štetu

Gusjenica pamukove sovice nastaje od jajeta. Ona može dostići veličinu i do 4-5 cm. Uvlači se u plod i pričinjava štete koje se ne mogu popraviti. Takvi plodovi gube tržišnu vrijednost. Jedna od indirektnih šteta je pojava raznih gljivičnih oboljenja posijle njihovog napada.

Primjećena je znatno veća brojnost pamukove sovice na povrću. Druga generacija se pojavila ranije nego što je uobičajeno, zbog visokih temperatura.

Suzbijanje pamukove sovice

Pregledom parcele može se odrediti pravi trenutak za tretman određenim preparatom. Preporuka je da se naprave tretmani insekticidima, ukoliko se primjete položena jaja.

"Pri izboru preparata voditi računa da su ovilarvicidnog djelovanja, jer samo takvi preparati djeluju na sve stadije larvi. Preporučuju se preparati na bazi: hlorantraniliprola, indoksakarba i emamektin-benzoata (Coragen 0.20 l/ha ili Avanut 0.25 l/ha ili Affirm 1.5 kg/ha)", piše dipl.ing. Zvezdana Jovanović.

Tretman je potrebno izvesti u večernjim satima, jer neki preparati gube djelovanje, zbog visokih temperatura. Prvo prskanje se izvodi kada je više od 10 jaja prisutno na stablu i listovima, a za larvicidno djelovanje kada se pet gusjenica nađe na 100 m2.

Foto: Zvezdana Jovanović


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete