Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO izvještaj
  • 08.07.2022. 13:00

Pale cijene žitarica i ulja, a šta je poskupilo?

Globalne vrijednosti hrane padaju treći mjesec za redom. No, neki proizvodi bilježe nove rekorde po skupoći

Foto: Depositphoto/vladvitek
  • 244
  • 49
  • 0

U junu su svjetske cijene hrane pale treći mjesec uzastopno. Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu FAO indeks je pao za 2,3 posto u odnosu na maj iako je i dalje 23,1 posto iznad svoje vrijednosti u prethodnoj godini za isti mjesec.

Pad je predvođen padom vrijednosti biljnih ulja, žitarica i šećera, dok su porasle mlijeka i mesa.

Jeftinije žitarice

FAO indeks cijena za žitarice je 166,3 boda, što je pad od 4,1 posto u odnosu na maj, ali je i dalje iznad vrijednosti za jun 2021. godine za 27,6 posto.

U maju su međunarodne cijene pšenice dostigle skoro rekordan iznos, a u junu su pale za 5,7 posto. Pad je podstaknut sezonskom dostupnošću nove žetve na sjevernoj hemisferi, poboljšanim uslovima usjeva kod nekih velikih proizvođača, uključujući Kanadu, većim izgledima za proizvodnju u Rusiji i sporijom globalnom potražnjom za uvozom.

Kada je riječ o krupnozrnim žitaricama, međunarodne vrijednosti su pale za 4,1 posto, ali su i dalje bile 18,4 posto iznad svojih vrijednosti iz prethodne godine. U Argenitini i Brazilu žetva kukuruza je brzo napredovala, a zajedno sa dobrom žetvom kukuruza u SAD podstakli su pad svjetskih od 3,5 posto. Cijene sirka i ječma pale su za 4,1 posto, odnosno 6,1 posto. Velika potražnja za rižom uslovila je poskupljenje riže.

Jeftinije ulje, skuplje meso

Kada su u pitanju biljna ulja, FAO indeks je iznosio 211,8 bodova, a to je pad od 7,6 posto u odnosu na maj. Pad indeksa je postaknut nižim cijenama palminog, suncokretovog, sojinog i uljane repice. Već treći mjesec za redom pojeftinjuje palmino ulje. Sezonski rast proizvodnje u glavnim zemljama proizvođačima poklopio se s izgledima za povećanje izvoznih zaliha iz Indonezije usred velikih domaćih zaliha.

Svjetske kotacije cijena suncokreta i sojinog ulja su također pale, a globalna potražnja je smanjena. Nova žetva uljane repice i manja potražnja su diktirale niže vrijednosti ove uljarice.

Svi mliječni proizvodi su skuplji za 4,1 posto u odnosu na maj, odnosno 149,8 bodova. U odnosu na isti period prošle godine cijene su porasle za 24,9 posto. Najviše su porasle kotacije za sir, potkrijepljene porastom uvozne potražnje za spot zalihama usred zabrinutosti tržišta oko dostupnosti ponude kasnije tokom godine, jer je toplotni talas ranog ljeta dodatno opteretio ionako nisku proizvodnju mlijeka u Evropi. Zbog globalne ograničenosti ponude i malih zaliha porasle su svjetske cijene mlijeka u prahu, a oporavile su se i vrijednosti putera.

FAO indeks cijena mesa je bio 124,7 bodova što je 1,7 posto više u odnosu na maj. Postignut je novi rekord i premašena vrijednost iz juna 2021. godine za 12,7 posto. Poskupilo je meso svih vrsta, a ono peradi je dostiglo najviše iznose. Skuplje je i goveđe, jer je Kina ukinula ograničenja uvoza za kupovinu iz Brazila. Kina i dalje ima smanjen uvoz svinjetine, ali su se cijene polako oporavile.

Šećer je imao 117,3 poena što je za 2,6 posto manje u odnosu na maj. To je pad već drugi mjesec i dostigao je najniži nivo od februara. Na to su uticale međunarodna potražnja šećera i kotacije cijena. Većim zalihama i nižim svjetskim cijenama doprinijelo je slabljenje brazilskog reala u odnosu na američki dolar i veća proizvodnja zbog niže vrijednosti etanola u Brazilu. Značajniji pad spriječila je neizvjesnost oko rezultata tekuće sezone.


Tagovi

FAO Cijene hrane Indeks cijena Žitarice Biljna ulja Meso Mlijeko Šećer


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.