Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja traktora
  • 23.10.2020. 18:00

Pala prodaja poljoprivredne mehanizacije - ima i izuzetaka

CEMA je objavila statistiku registracije novih traktora za prvih šest mjeseci ove godine koja ukazuje na pad od 18,02%. Poljoprivrednici se boje uložiti u nove mašine s obzirom na nesigurnosti na tržištu.

Foto: Bigstock/Taina Sohlman
  • 75
  • 28
  • 0

Koronakriza je uticala i na tržište poljoprivredne mehanizacije u Evropi, a to jasno pokazuju brojke o registrovanim traktorima.

Prema podacima koje je prikupilo Evropsko udruženje poljoprivredne mehanizacije (CEMA), u prvih šest mjeseci ove godine na evropskom tržištu ukupno je registrovano oko 89.105 traktora.

Analitičari smatraju da se od ukupnog broja njih 68.831 odnosi na poljoprivredne traktore, a njih 23.556 je snage 37kW (50 KS) i manje dok je 65.549 bilo 38kW i više. Ostatak mehanizacije čine kvadovi, viljuškari i slično.

Manji traktori se i dalje dobro prodaju

Registracije poljoprivrednih traktora za prvo polugodište smanjile su se za 12,08% u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine. Iako je godina započela slično kao i prošla, one su značajno opale u martu i to za 7,11% u odnosu na godinu ranije.

Prodaja poljoprivredne mehanizacije u padu - Italija najviše pogođena

Pad se nastavio u aprilu za 25,81%, maju 22,72% i junu12,03%. Glavni razlog tome je pandemija koja je potresla cijeli svijet. Takođe, silazni trend od 19,96% dramatično se odrazio na drugo tromjesečje koje je tradicionalno najvažnije razdoblje prodaje.

Kada se upoređuju po kategorijama snage, ona se za sve smanjila u prvih šest mjeseci 2020. Jedini izuzetak su oni između 23 do 37kW. Registracije za mašine od 56 do 129kW pale su za 16,03% u prvoj polovini godine, sa rekordnih 23,55% pada u drugom tromjesečju.

Najveći pad u Španiji i Velikoj Britaniji

Vodeća tržišta u Evropi i dalje ostaju Njemačka i Francuska. Međutim i tamo je zabilježen manji broj prodatih traktora. U Njemačkoj je evidentiran pad od 2,75% u poređenju sa prvih šest mjeseci 2019. godine, a Francuska sa čak 18,81%.

Drastičan gubitak od 25,62% utvrđen je u Španiji, Velikoj Britaniji od 25.21%, a u Italiji za 17,98%.

Kako odabrati pravi traktor?

U Nizozemskoj taj pad iznosi 18% jer poljoprivrednici ne žele uložiti u mašine s obzirom na nesigurnosti u pogledu razvoja tržišnih cijena i strože zahtjeve vezane za upotrebu azota i generalno sredstava za zaštitu bilja.

Jedan od rijetkih izuzetaka je Danska, gdje ih je prodato 17,5% više.

U izvještaju se zaključuje da je prva polovina godine lošije prošla zbog krize Covid-19, te da su se očekivanja počela poboljšavati od jula. Iz CEMA-e napominju da treba vidjeti hoće li u drugom dijelu godine registracije traktora potvrditi povratak na nivo prije početka pandemije.


Tagovi

CEMA Prodaja traktora Registrovani traktori Izvještaji Mehanizacija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]