Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trendovi u poljoprivredi
  • 12.10.2023. 15:00

Pada proizvodnja i potrošnja mesa: Objavljeni kratkoročni izgledi poljoprivrednih tržišta

Nepovoljne vremenske prilike su obilježile poljoprivrednu proizvodnju u Evropi tokom ljeta 2023. godine. Šta se može očekivati na tržištu?

Foto: Depositphotos/HayDmitriy
  • 68
  • 22
  • 0

Evropska komisija je objavila izvještaj o kratkoročnim izgledima za poljoprivredna tržišta, a koji predstavlja najnovije trendove i izglede.

Nepovoljne vremenske prilike su obilježile poljoprivrednu proizvodnju u Evropi tokom ljeta 2023. godine. Suša i velike padavine su donijele nebrojene probleme. S druge strane, troškovi inputa su nastavili da padaju, a izvoz poljoprivredno-prehrambenih artikala iz EU ponovo je postao konkurentan.

Najviše poskupilo vino, meso, azotna đubriva

Od jula je počela da opada mjesečna inflacija hrane, što bi moglo potrošačima donijeti olakšanje, jer ona čini skoro 40 posto povećanja cijena.

Vino je jedan od proizvoda čija je potrošnja, najviše crnog pala zbog poskupljenja, ali i promjene navika potrošača.

Pada proizvodnja vina u EU: Italija više nije najveći globalni proizvođač?

Tu je i meso na koje negativno utiču također visoke cijene. No, poboljšani uslovi na pašnjacima, kao i niži troškovi stočne hrane, pružili su određeno olakšanje stočarima. Međutim, predviđa se da bi proizvodnja mesa, s izuzetkom peradi, mogla ostati ispod prosjeka.

Rastuće cijene azotnih gnojiva u EU spriječile su opću nestašicu i nekontroliranu upotrebu od strane poljoprivrednika u EU. 

Pada potrošnja mesa

Očekuje se da će u 2023. potrošnja mesa i dalje padati i to za 1,5 posto. Smanjenje je veće kada je u pitanju govedina (-3,5%) i svinjetina  (-5,2%), dok će za perad porasti za 4,3 posto. Visoke cijene govedine i peradi ostaju. Smanjuje se i proizvodnja ovčetine, jer je suša uticala na travu, koja je osnovna hrana za ovce, na području Mediterana.

Od početka godine pada cijena sirovog mlijeka, a isporuke su prilično stabilne. Očekuje se blagi rast od 0,3 posto. Proizvodnja sira u ovoj godini će rasti za jedan posto. Iznad očekivanja se povećava proizvodnja svježih mliječnih proizvoda kao što su vrhnje i konzumno mlijeko.

Manje žitarica, više uljarica

Proizvodnja žitarica u EU za 2023/24. godinu će biti 268,5 miliona tona, što je za 4,3 posto ispod petogodišnjeg prosjeka, pokazuje izvješće. Nepovoljne vremenske prilike su najviše uticale na kukuruz i ječam. Porasla je proizvodnja uljarica i to za 11 posto iznad petogodišnjeg prosjeka. Najviše zbog više suncokreta i soje.

Možda smo zadnji petak u septembru vidjeli najniže cijene žitarica i uljarica na berzama

Blizu petogodišnjeg prosjeka je očekivana proizvodnja šećerne repe, a riječ je o količini od 15,6 mil. t. Uzgajivači ove kulture su pred izazovom zbog potpune zabrane upotrebe neonikotinoida. Kada je riječ o maslinovom ulju, ostat će niska, kao i dostupnost. U pojedinim regijama su cijene tri puta više u odnosu na petogodišnji prosjek.

Nepovoljne vremenske prilike su dovele do pada proizvodnje jabuke i narandže za oko dva posto u odnosu na prošlu godinu.


Tagovi

Eu poljoprivreda Potrošnja mesa Proizvodnja žitarica Proizvodnja uljarica Proizvodnja mlijeka Kratkoročni izgledi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

24


Glasova: 7

Da 29,2%

Glasova: 12

Ne 50,0%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 20,8%

Pregled ankete

Pregled ankete