Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarna analiza
  • 10.10.2023. 09:00

Možda smo zadnji petak u septembru vidjeli najniže cijene žitarica i uljarica na berzama

Treba pratiti jednim okom događanja u Crnom moru, pogotovo sada u kontekstu izbijanja novog sukoba na Bliskom Istoku. U nekoliko dana, nepovoljnim razvojem događaja, rat ponovno može postati glavni "market mover"

Foto: Maja Celing Celić
  • 207
  • 70
  • 1

Posljednjih sedmica hedge fondovi (posebna vrsta investicijskih fondova) su bili vrlo aktivni i zatvarali svoje duge pozicije, a povećavali svoje kratke pozicije unutar poljoprivrednog sektora. Ovaj trend nosi snažnu poruku – špekulanti predviđaju silaznu putanju cijena kako se približavamo kraju kalendarske godine. Šta nagoni hedge fondove da grade svoju short poziciju na poljoprivrednim tržištima?

Nekoliko je faktora, ali najvažniji su sljedeći:

  • iznenađujući prinosi usjeva - proizvodnja i zalihe kukuruza i soje u SAD-u premašile su očekivanja;
  • niski vodostaji rijeke Mississippi - izvozni tokovi su ometeni neuobičajeno niskim vodostajima rijeka, što utječe na potražnju američkih poljoprivrednih proizvoda;
  • povoljno vrijeme - idealni vremenski uvjeti širom SAD-a podržali su uspješnu žetvu;
  • jačanje američkog dolara - nedavna snaga američkog dolara, koju pokreće jastrebovski FED, učinila je američke žitarice skupima na globalnoj sceni;
  • globalna konkurencija - jeftinije žitarice iz drugih regija, poput Crnog mora i Brazila, smanjuju potražnju za američkim proizvodima.

Sukob između Hamasa i Izraela

Iako se trenutno okruženje može činiti kao bearish*, važno je pripaziti na potencijalne katalizatore rasta koji bi mogli ugroziti ove nove kratke pozicije fondova. Na primjer, sukob ovog vikenda između Hamasa i Izraela podsjeća nas na geopolitičke faktore koji mogu brzo utjecati na tržišta roba.

Prošle sedmice na CBOT-u cijena pšenice porasla je gotovo 5 posto, cijena kukuruza nešto više od 3 posto, dok je cijena soje pala nešto manje od 1 posto. Uz potencijalan početak novog rata na Bliskom Istoku, možda smo zadnji petak u septembru vidjeli najniže cijene na berzama za neki period. Na MATIF-u cijena pšenice na nivou prošle sedmice nepromijenjena, dok je ona kukuruza dodatno pala na najniži nivo još od početka marta prošle godine. Generalno, sedmica je završila u bearish tonu uslijed pritiska žetve u Evropi i konkurencije roba iz Crnog mora te kukuruza iz Brazila, ali i slabe međunarodne i evropske potražnje.

U ovom trenutku jačanje dolara ima utjecaja na kretanje cijena agri roba, uz podršku koju pruža evropskom tržištu. U Rusiji, služba Evropske unije MARS povećava svoju procjenu proizvodnje pšenice za 2023. za 2 miliona tona na 89,7 miliona tona. U Južnoj Americi sjetva soje dobro je napredovala prošle sedmice u južnom Brazilu, dok Argentina do 25. oktobra treba produžiti svoj program "soja-dolar", koji proizvođačima daje povlašteni tečaj.

Nedostatak padavina i suša

U Argentini, dvije velike berze, Rosario i Buenos Aires, ponovno su zabrinute zbog nedostatka padavina u zemlji. Situacija u Australiji je mješovita, s uvjetima koji ostaju izuzetno suhi na zapadu i dolaskom blagotvornih, iako kasnih, kiša na istoku.

Na strani potražnje, Kina je aktivna i u Europi i u SAD-u, te je prošle sedmice kupila nekoliko lotova pšenice, ali i američke soje. Meksiko je također iskoristio priliku i pad cijene kukuruza za kupovinu američkog kukuruza za sezonu 2023-24, ali i 2024-25.

Napetosti na Crnom moru ponovno su u centru pažnje, s pogođenim novim infrastrukturama. Rizik povezan s morskim minama sada se ističe. Optimizam posljednjih dana, povezan s utovarom nekoliko brodova u Odesi i s kontroverznim glasinama o novom obliku sporazuma koji gura Turska, sada je prigušen. Treba pratiti jednim okom događanja u Crnom moru, pogotovo sada u kontekstu izbijanja novog sukoba na Bliskom Istoku. U nekoliko dana, nepovoljnim razvojem događaja, rat ponovno može postati glavni “market mover” (pokretač tržišta).

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Ove sedmice čeka nas redovni mjesečni USDA izvještaj o ponudi i potražnji. Uvijek su učesnici tržišta oprezni prije izlaska izvještaja, u strahu da uslijed nekog iznenađenja, neko ne ostane na krivoj nozi.

*bearish je pesimističnan pogled na tržište kapitala. Tzv. “bear market” je tržište na kojem cijene određenih grupa vrijednosnih papira padaju ili se očekuje pad.


Tagovi

Agrarna analiza Robert Jurišić Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje Rat na Bliskom istoku


Autor

Robert Jurišić

Više [+]

Diplomirani ekonomista, agrarni analitičar i preduzetnik, analizira teme trgovine berzanskom robom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Cijene žitarica pale su na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca, a razlog tomu je izvješće Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA). Cijena pšenice, koja je trenutno 215 Eura po toni, pala je već u petak navečer nakon što... Više [+]