Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 06.06.2020. 16:30

Otvorit će veće mogućnosti zapošljavanja u bh. poljoprivredi

Nastavit ćemo rad na što boljem povezivanju domaćih proizvođača sa prerađivačima kako bi otvorili veće mogućnosti zapošljavanja u poljoprivredi, a time i osigurali kvalitetnu domaću sirovinu za našu prehrambenu industriju, kazao je ministar Dedić na sastanku sa direktorom firme Kolmix.

Foto: JumpStory
  • 176
  • 19
  • 0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić održao je sastanak sa direktorom firme Kolmix iz Velike Kladuše Nedžadom Mezildžićem. Kolmix je domaći brend, koji se od 1998. godine uspješno bavi proizvodnjom juha i začina.

"Kolmix ima 28 uposlenih, a zastupljeni smo na tržištu 10 europskih država. Najveći izvoz se ostvaruje u Sloveniju, Švedsku i zemlje regiona. Naši proizvodi zadovoljavaju najviše standarde sigurnosti i kvalitete hrane. Zadovoljstvo mi je najaviti da 1. augusta 2020. otvaramo novu savremenu fabriku na oko 3000 kvadratnih metara, koja zadovoljava sve uslove proizvodnje hrane u skladu sa EU regulativama. Iako su svi segmenti privrede pogođeni pandemijom izazvanom koronavirusom, mi nismo otpuštali radnike, već smo naprotiv u jeku ove krize primili tri nova radnika, jer namjeravamo širiti kapacitete", istakao je direktor Mezildžić.

Ministar Dedić je čestitao direktoru Kolmixa na postignuti rezultatima, te naglasio da je izuzetno važno što sirovine koje Kolmix koristi imaju uglavnom bh. porijeklo kao i da pored otežanih uslova poslovanja firma nastavlja sa investicijama, stoji u saopćenju na stranicama ministarstva. 

"Podrška domaćoj proizvodnji je jedan od prioriteta Vlade Federacije. Inicirali smo Odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupcima javnih nabavki, u procentu od 30 posto radi suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa na ekonomiju Bosne i Hercegovine i ona se primjenjuje od 1. juna. 

Pored podrške u okviru modela ruralnog razvoja gdje potičemo izgradnju, opremanje te nabavku opreme u sektoru prehrambene industrije, kao ministarstvo u narednom periodu nastavit ćemo rad na što boljem povezivanju domaćih proizvođača sa prerađivačima kako bi otvorili veće mogućnosti zapošljavanja u poljoprivredi, a time i osigurali kvalitetnu domaću sirovinu za našu prehrambenu industriju", kazao je ministar Dedić.      


Tagovi

Sigurnost hrane Kolmix Zapošljavanje Poljoprivreda Začini Pandemija Šemsudin Dedić Nedžad Mezildžić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]