Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kapitalne investicije
  • 10.03.2023. 12:00

Otvoreno apliciranje za poticaje za kapitalne investicije u RS

Novčana podrška se odobravaju u iznosu od 40 posto od ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova investicije za komercijalna poljoprivredna gazdinstva, odnosno u iznosu od 20 posto za nekomercijalna.

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 338
  • 39
  • 0

U Republici Srpskoj je objavljen javni poziv za podnošenje prijava za odobravanje novčanih poticaja za kapitalne investicije u 2023. godini koji će biti otvoren narednih 30 dana, odnosno do 10. aprila. Pravo na ova poticajna sredstva korisnici ostvaruju nabavku poljoprivredne mehanizacije, investicije u stočarsku i biljnu proizvodnju, za preradu poljoprivrednih proizvoda te u adaptaciju, izgradnju i opremanje ribogojilišta.

Novčana podrška se odobravaju u iznosu od 40 posto od ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova investicije za komercijalna poljoprivredna gazdinstva, odnosno u iznosu od 20 posto za nekomercijalna. 

Za gazdinstva koje se nalaze na ili iznad 600 m.n.v., u kojima je nosilac mlađi od 40 godina ili žena, koje je certifikovano za organsku proizvodnju, u kojima je predmet nabavke poljoprivredna mehanizacija, proizvedena u Republici Srpskoj - odobravaju se poticaji u iznosu od 50% od ukupne vrijednosti za komercijalna poljoprivredna gazdinstva, odnosno 25% za nekomercijalna.

Nabavka mehanizacije

Za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, poticaji se odobravaju korisnicima koji u obračunskom periodu izvrše nabavku kombajna i traktora, a to ne uključuje nabavku kvadova, traktora kosačica i drugih motora na četiri točka. Aplicirati za ovu podršku mogu poljoprivrednici koji imaju obradivo poljoprivredno zemljište upisano u RPG i to minimalno:

  • 10 ha za nabavku kombajna, 
  • dva ha za traktore jačine do 60 kW,
  • 10 ha za traktore jačine od 60,1 kW do 100 kW,
  • 20 ha za traktore jačine preko 100 kW.

Poticaji za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije odobravaju se za motokultivator s priključcima i traktorske priključke i poljoprivredne uređaje izuzev traktora kosačice, traktorske kabine i dronova za zaštitu bilja, traktorske navigacije i auto-pilota, minimalnog ulaganja 1.000 KM po jednom priključku ili uređaju. Pravo se može ostvariti za kupovinu najviše tri traktorska priključka ili uređaja 

Osnovno stado

Sredstva za nabavku osnovnog stada odobravaju se korisnicima koji nabave:

  • minimalno pet, a maksimalno 100 kvalitetno-priplodnih muznih grla (junica) i formiraju osnovno stado od najmanje deset grla,
  • minimalno pet, a maksimalno 50 kvalitetno-priplodnih grla steonih junica i bikova tovnih rasa (aberdin angus, salers, limuzin, tovni simentalac, šarole) i formiraju osnovno stado u sistemu krava–tele od najmanje deset grla,
  • minimalno pet, a maksimalno 200 kvalitetno-priplodnih nazimica i nerastova i formiraju osnovno stado od najmanje deset grla,
  • minimalno pet, a maksimalno 100 kvalitetno-priplodnih grla ovaca i ovnova i 50 kvalitetno-priplodnih grla koza i jarčeva i formiraju osnovno stado od najmanje 50 grla za ovce i 30 grla za koze.

Biljna proizvodnja

Poticajna sredstva za investicije za izgradnju plastenika i nabavku opreme za plasteničku proizvodnju odobravaju se korisnicima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom i koji u obračunskom periodu izvrše ulaganja u:

  • izgradnju plastenika i nabavku opreme za plasteničku proizvodnju, s najmanjom ukupnom korisnom površinom od 300 m2, upisane kao način korištenja poljoprivrednog zemljišta u RPG, u iznosu od minimalno 1.000 KM,
  •  izgradnju novih profesionalnih plastenika i staklenika, izgrađenih od aluminijskih ili pocinčanih profila, s automatskom kontrolom klimatskih parametara i ostalom opremom visokog stepena automatizacije, s najmanjom ukupnom korisnom površinom od 500 m2, upisane kao način korištenja poljoprivrednog zemljišta u RPG, u iznosu od minimalno 10.000 KM.

Oprema za plasteničku proizvodnju koja je predmet poticaja je: sistem grijanja i ventilacije, mreže za zasjenjivanje, UV folije, agrotekstil i antiinsekticidne mreže. Poticajna sredstva i ne mogu biti veća od 5.000 KM po minimalnoj ukupnoj korisnoj površini za plastenike i 10.000 KM po minimalnoj ukupnoj korisnoj površini za profesionalne plastenike i staklenike.

Podizanje zasada

Poticajna sredstva za podizanje višegodišnjih proizvodnih zasada jabučastog, koštičavog,  jezgrastog i jagodastog voća (malina, kupina, jagoda, borovnica, aronija i šipurak), vinograda i maslinika odobravaju se za sadnju izvršenu u jesen prethodne godine, odnosno proljeće ili ljeto tekuće godine.

Pravo ostvaruju ako podižu zasade jabučastog, koštičavog i jezgrastog voća minimalne površine 0,5 ha po voćnoj vrsti pojedinačno, s odgovarajućim brojem sadnica po hektaru:

  • za jabučaste voćke najmanje 1.500 sadnica/ha
  • za koštičave voćke najmanje 1.000 sadnica/ha 
  • za lješnik najmanje 400 sadnica/ha 
  • za orah najmanje 100 sadnica/ha,
  • za smokvu najmanje 300 sadnica/ha.

Za zasade jagodastog/bobičastog voća minimalna površina je 0,1 ha po voćnoj vrsti pojedinačno:

  1. za malinu najmanje 10.000 sadnica/ha 
  2. za kupinu najmanje 2.000 sadnica/ha 
  3. za borovnicu, aroniju i šipurak najmanje 2.000 sadnica/ha 
  4. za jagodu najmanje 34.000 sadnica/ha, osim za sadnju u zaštićenom prostoru.

Za podizanje zasada vinograda i maslinika minimalna površina koja se potiče je 0,3 ha, s najmanje 3.000 loznih kalemova po hektaru, a za masline najmanje 200 sadnica po hektaru. Poticajna sredstva ne mogu biti veća od 25.000 KM po hektaru.

Kompletan javni poziv za kapitalne investicije pogledajte u dokumentu ispod ovog teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Poticaji Kapitalne investicije Republika Srpska Novčana sredstva Nabavka mehanizacije Osnovno stado Ulaganja Podizanje nasada


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

23

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 56,5%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 30,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete