Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lopare
  • 22.02.2024. 13:40
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Lopare

Otvaranje rudnika litijuma dovelo bi u pitanje rad investitora u voćarstvu i poljoprivredi

Peticiju protiv otvaranja rudnika litijuma u Loparama potpisalo je više od 3.500 građana

Foto: Screenshot/YT/BN
  • 45
  • 5
  • 0

Na protokol Narodne skupštine Republike Srpske predate je peticija sa potpisom 3.711 građana Lopara koji se protiv namjeri da se na Majevici otvori rudnik litijuma, kao i deklaracija o protivljenju otvaranja rudnika litijuma, bora, natrijuma, stoncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata na području ove općine

"Tražimo i molimo poslanike da usvoje Deklaraciju jer je najveći dio našeg stanovništva protiv otvaranja rudnika, jer se dovodi u opasnost stanovništvo, okolina, rijeke. Problem je što nemamo poznatu analogiju o otvaranju rudnika litijuma, a imamo investitore u voćarstvu i poljoprivredi kojima se ovim dovodi u pitanje njihov rad", kazao je načelnik Lopara, Rado Savić, dodavši kako je strah kod građana veliki, jer ovakvih rudnika nema u Evropi.

Predsjednik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić naglasio je kako je on još u novembru prošle godine odbio sve zahtjeve za iskopavanje.

"Nemojte ponižavati narod nikada. Narod neće otići sa svog ognjišta, bili su ratovi i sve, a ako se ovo bude kopalo, povratka tamo više nema. Neka se vlast samo jedan dan postavi na mjesto građana", poručio je Ristić javljaju Nezavisne.

Potpisivanje peticije, počelo je 15. februara, kada je u Loparama održan i protestni skup građana koji se protive otvaranju rudnika, a koje bi prema planu, trebalo da radi švicarska kompanija "Arcore AG", koja je u prethodnih nekoliko godina vršila istraživanja na tom lokalitetu, sve uz odobrenje Vlade RS. Lani su iz ove kompanije saopćili su da su na teritoriji Lopara pronašli litijum vrijedan oko 10 milijardi dolara.


Tagovi

Lopare Rudnik litijuma Peticija građana Majevica


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Cijene žitarica pale su na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca, a razlog tomu je izvješće Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA). Cijena pšenice, koja je trenutno 215 Eura po toni, pala je već u petak navečer nakon što... Više [+]