Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organski proizvodi
  • 17.12.2019. 14:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Krnete, Laktaši

Otvara se nova sertifikaciona kuća za organske proizvode - uskoro počinje sa radom

Sertifikaciona kuća "Organic control system" iz Subotice (Srbija) otvorila je poslovnu jedinicu u Krnetama, opština Laktaši.

Foto: Vedran Stapić
  • 125
  • 15
  • 0

Organska proizvodnja sve više dobiva na važnosti, a da bi se dokazalo da je kakav proizvod organski - potreban mu je sertifikat. U Republici Srpskoj je do nedavno postojala jedna organizacija za kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje, što je, kako kaže Dragana Zec iz Odjeljenja za biljnu proizvodnju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, bilo nedovoljno za domaće potrebe. Stoga je na ranije održanoj zajedničkoj sjednici resornih ministara Srpske i Srbije kandidovano otvaranje još jedne takve poslovne jedinice. 

Naime, sertifikaciona kuća "Organic control system" iz Subotice (Srbija) otvorila je poslovnu jedinicu u Krnetama, opština Laktaši. Ova će kuća proizvođačima u Srpskoj omogućiti kroz kontrolu i sertifikaciju sticanje sertifikata za domaće i tržište EU, te omogućiti izvoz i u Švajcarsku, pojasnio je direktor kompanije, Nenad Novaković dodajući da se sistem kontrole i sertifikacije obavlja po akreditovanom standardu "17-065", koji jasno propisuje određene elemente tih procesa. Naglasio je da je taj standard jasno i precizno odredio da svu odgovornost za proizvod snosi proizvođač, navodi RTRS

Na predstavljanju ove kuće bio je i Nedeljko Kusturić, vlasnik firme "Prirodno bilje" iz Banjaluke. Kaže da postoji više razloga za ovakvu kontrolu, a jedan od njih je taj što daje prednost domaćim proizvođačima u odnosu na strane kompanije kojima se ne može konkurisati količinama, nego kvalitetom proizvoda.

"U posljednje vrijeme je sve više hrane koja nije ni najzdravija, ni najkvalitetnija i to je razlog više da imamo sertifikacionu kuću na raspolaganju proizvođačima koju ćemo stalno moći da konsultujemo za procedure kako bi se dobio odgovarajući sertifikat", zaključio je Kusturić.


Tagovi

Organska poljoprivreda Sertifikat Dragana Zec Krnete Organic control system Izvoz i u Švajcarsku


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.