Sertifikaciona kuća "Organic control system" iz Subotice (Srbija) otvorila je poslovnu jedinicu u Krnetama, opština Laktaši.
Organska proizvodnja sve više dobiva na važnosti, a da bi se dokazalo da je kakav proizvod organski - potreban mu je sertifikat. U Republici Srpskoj je do nedavno postojala jedna organizacija za kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje, što je, kako kaže Dragana Zec iz Odjeljenja za biljnu proizvodnju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, bilo nedovoljno za domaće potrebe. Stoga je na ranije održanoj zajedničkoj sjednici resornih ministara Srpske i Srbije kandidovano otvaranje još jedne takve poslovne jedinice.
Naime, sertifikaciona kuća "Organic control system" iz Subotice (Srbija) otvorila je poslovnu jedinicu u Krnetama, opština Laktaši. Ova će kuća proizvođačima u Srpskoj omogućiti kroz kontrolu i sertifikaciju sticanje sertifikata za domaće i tržište EU, te omogućiti izvoz i u Švajcarsku, pojasnio je direktor kompanije, Nenad Novaković dodajući da se sistem kontrole i sertifikacije obavlja po akreditovanom standardu "17-065", koji jasno propisuje određene elemente tih procesa. Naglasio je da je taj standard jasno i precizno odredio da svu odgovornost za proizvod snosi proizvođač, navodi RTRS.
Na predstavljanju ove kuće bio je i Nedeljko Kusturić, vlasnik firme "Prirodno bilje" iz Banjaluke. Kaže da postoji više razloga za ovakvu kontrolu, a jedan od njih je taj što daje prednost domaćim proizvođačima u odnosu na strane kompanije kojima se ne može konkurisati količinama, nego kvalitetom proizvoda.
"U posljednje vrijeme je sve više hrane koja nije ni najzdravija, ni najkvalitetnija i to je razlog više da imamo sertifikacionu kuću na raspolaganju proizvođačima koju ćemo stalno moći da konsultujemo za procedure kako bi se dobio odgovarajući sertifikat", zaključio je Kusturić.
Tagovi
Autorica