Prema svim simptomima, u pitanju je trovanje hranom, ali još ispitujemo. S obzirom na to da su pacijenti jeli prethodnih dana i u gradu, istraga će ići i šire. Riječ je o tinejdžerima, koji su jeli punjene paprike i lubenicu, tvrdi izvor iz KCUS-a.
Sedam osoba jučer u popodnevnim satima smješteno je na Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Kako doznaje Avaz, sumnja se na trovanje hranom.
Zdravstveno stanje pacijenata je stabilno. Oni su se jučer javili u KCUS sa stomačnim tegobama, nakon što su toga dana jeli kućnu hranu.
"Prema svim simptomima, u pitanju je trovanje hranom, ali još ispitujemo. S obzirom na to da su pacijenti jeli prethodnih dana i u gradu, istraga će ići i šire. Riječ je o tinejdžerima, koji su jeli punjene paprike i lubenicu", tvrdi izvor iz KCUS-a.
Zavod za javno zdravstvo KS s prijemom pacijenata u KCUS upoznao je i Inspektorat sanitarne, zdravstvene, farmaceutske i inspekcije za hranu.
"Obaviješteni smo da je sedam članova jedne porodice zatražilo medicinsku pomoć na Infektivnoj klinici KCUS-a, radi simptoma intoksikacije hranom. U ovim trenucima ne možemo govoriti o eventualnom uzroku zaraze", kazali su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.
Navode da Inspektorat tokom ljetnih mjeseci provodi pojačan sanitarno-inspekcijski nadzor u ugostiteljskim objektima, slastičarnicama i objektima brze hrane u KS, koji prometuju lako kvarljivim namirnicama.
Ljeto je vrijeme kada posebnu pozornost moramo obratiti na pripremanje i čuvanje hrane. Uobičajene greške koje činimo uključuju pripremanje hrane i po nekoliko sati prije konzumacije i neprilagođeno čuvanje hrane (izvan hladnjaka).
Problematično je i nepotpuno kuhanje hrane ili podgrijavanje hrane, miješanje pokvarene i ispravne hrane te pripremanje hrane od strane osoba sa lošim higijenskim navikama.
Tagovi
Autorica
66
Glasova: 30
Da 45,5%
Glasova: 25
Ne 37,9%
Glasova: 11
Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%