Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trovanje hranom
  • 17.07.2019. 09:00

Otrovali se paprikom i lubenicom? Sedam članova jedne porodice završilo u bolnici

Prema svim simptomima, u pitanju je trovanje hranom, ali još ispitujemo. S obzirom na to da su pacijenti jeli prethodnih dana i u gradu, istraga će ići i šire. Riječ je o tinejdžerima, koji su jeli punjene paprike i lubenicu, tvrdi izvor iz KCUS-a.

Foto: Pixabay/skeeze
  • 722
  • 62
  • 0

Sedam osoba jučer u popodnevnim satima smješteno je na Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Kako doznaje Avaz, sumnja se na trovanje hranom.  

Zdravstveno stanje pacijenata je stabilno. Oni su se jučer javili u KCUS sa stomačnim tegobama, nakon što su toga dana jeli kućnu hranu

Jeli su i u gradu pa će istraga biti proširena 

"Prema svim simptomima, u pitanju je trovanje hranom, ali još ispitujemo. S obzirom na to da su pacijenti jeli prethodnih dana i u gradu, istraga će ići i šire. Riječ je o tinejdžerima, koji su jeli punjene paprike i lubenicu", tvrdi izvor iz KCUS-a. 

Zavod za javno zdravstvo KS s prijemom pacijenata u KCUS upoznao je i Inspektorat sanitarne, zdravstvene, farmaceutske i inspekcije za hranu. 

"Obaviješteni smo da je sedam članova jedne porodice zatražilo medicinsku pomoć na Infektivnoj klinici KCUS-a, radi simptoma intoksikacije hranom. U ovim trenucima ne možemo govoriti o eventualnom uzroku zaraze", kazali su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Navode da Inspektorat tokom ljetnih mjeseci provodi pojačan sanitarno-inspekcijski nadzor u ugostiteljskim objektima, slastičarnicama i objektima brze hrane u KS, koji prometuju lako kvarljivim namirnicama. 

Izbjegnite trovanje hranom 

Ljeto je vrijeme kada posebnu pozornost moramo obratiti na pripremanje i čuvanje hrane. Uobičajene greške koje činimo uključuju pripremanje hrane i po nekoliko sati prije konzumacije i neprilagođeno čuvanje hrane (izvan hladnjaka). 

Držite se 10 zlatnih pravila i izbjegnite trovanje hranom

Problematično je i nepotpuno kuhanje hrane ili podgrijavanje hrane, miješanje pokvarene i ispravne hrane te pripremanje hrane od strane osoba sa lošim higijenskim navikama.


Tagovi

Trovanje hranom Punjena paprika Bol u stomaku Sanitarna inspekcija Zaraza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

66


Glasova: 30

Da 45,5%

Glasova: 25

Ne 37,9%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete