Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kriminalno udruživanje
  • 06.11.2023. 18:00

Otkrivena kriminalna grupa i prevare s poljoprivrednim fondovima

Za kriminalno udruživanje u Italiji je optuženo 56 osoba i dvije kompanije. Privremeno im je oduzet novac i imovina u vrijednosti od 2,5 miliona eura

Foto: Depositphoto/konstantin32
  • 417
  • 96
  • 0

Kancelarija evropskog javnog tužioca (EPPO) u Palermu (Italija) vodi istragu o organizovanom kriminalnom udruženju, korupciji i prevari s poljoprivrednim fondovima na Siciliji, koja je dovela do podizanja optužnice protiv 56 osoba i dvije kompanije.

Oduzeto 2,5 miliona eura

U junu 2022. italijanska finansijska policija (Guardia di Finanza) u Palermu otkrila je dokaze o mreži organizovanih kriminalnih aktivnosti u koje su uključeni visoki državni službenici i profesionalci iz industrije. To je izazvalo ozbiljne sumnje u postojanje organizovane kriminalne grupe koja je privatnim kompanijama, koje posluju u okolini Palerma, u poljoprivrednom sektoru, omogućila da primaju sredstva iz EU, ali i nacionalnih izvora, u sklopu evropskog regionalnog razvoja.

Kućni pritvor je određen za 12 osumnjičenih, a još 10 je moralo da se pojavi pred sudskom policijom. Preventivno im je oduzet novac i imovina u vrijednosti od oko 2,5 miliona eura.

Razvijene dugogodišnje veze

Istraga je donijela ključna otkrića koji ukazuju na postojanje zločinačkog udruženja u koje su bili uključeni javni službenici. Oni su uticali na proces donošenja odluka u Pokrajinskom poljoprivrednom inspektoratu (IPA) sicilijanske regije. Oni su svojim klijentima odobravali nesrazmjerno visok postotak zahtjeva za finansiranje, što je rezultiralo značajnom finansijskom dobiti za članove grupe.

Istražni materijali ukazuju na preko 20 nezakonito odobrenih zahtjeva za finansiranje te dva slučaja navodne korupcije u koje su umiješani državni službenici i privatni preduzetnici. 

Optužnica je podignuta protiv svih pojedinaca osumnjičenih za umiješanost, u različitim svojstvima. Početak suđenja zakazan je za 7. februara 2024. godine.


Tagovi

EPPO Evropski javni tužioc Italija Kriminalno udruživanje Prevare u poljoprivrednim fondovima Kriminalna grupa Poljoprivredni fondovi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Cijene žitarica pale su na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca, a razlog tomu je izvješće Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA). Cijena pšenice, koja je trenutno 215 Eura po toni, pala je već u petak navečer nakon što... Više [+]