Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prevrtanje traktora
  • 06.10.2019. 18:00

Otkriće japanskih znanstvenika moglo bi spriječiti prevrtanja traktora?

Ako bi proizvođači traktora uzeli u obzir ponašanje odskakujuće lopte, moglo bi se spriječiti prevrtanje traktora, kažu japanski istraživači. Prevrtanje traktora je vodeći uzork smrti poljoprivrednika širom svijeta.

Foto: Karolina Rastija
  • 388
  • 31
  • 0

Kakve veze imaju traktor i odskakajuća lopta? Više nego što biste mogli pomisliti. Ako bi proizvođači traktora uzeli u obzir ponašanje lopte, moglo bi se spriječiti prevrtanje traktora, kažu istraživači.

Japanski su znanstvenici shvatili kako bi mogli spriječiti nesreće uslijed prevrtanja traktora - vodećeg uzroka smrti poljoprivrednika širom svijeta.

Njihovo izvješće, objavljeno u časopisu Biosystems Engineering, nastojalo je shvatiti što uzrokuje prevrtanje traktora i otkrili su način na koji se vozila kreću prije nego što se prevrnu, što je usporedivo s loptom koja odskakuje. Kenshi Sakai, autor studije, objasnio je u priopćenju za javnost da većina poljoprivrednih traktora nema sustave ovjesa, što uzrokuje nasilne vibracije s kotačima koji često dovode do porinuća traktora, piše Modern Farmer.

U prevrtanju traktora poginuo mladić (19), dvije osobe zadržane na liječenju

Kad se prednji kotači traktora odvoje od tla, oni odskaču. To može uzrokovati da i zadnji kotači napuste prometnicu i uzrokuju prevrtanje. Sakai kaže da standardni modeli poljoprivrednih traktora nisu uzeti u obzir u ono što on naziva "odskakujućim fenomenom".

Istraživači su ispitali kako bi traktor reagirao na brojne scenarije odskoka pomoću računalnih simulacija istom metodom koja je korištena za razumijevanje kako lopta odkače i vraća se na površinu. Primijetili su da je odskakanje postalo ozbiljno kad su traktori bili na strmim padinama. Sakai je rekao da ako cesta ima nagib veći od 18 stupnjeva, vjerojatnost da će kotači napustiti put znatno se povećava.

Sakai je rekao i da će, kada proizvođači budu izrađivali nove modele traktora, morati ovo uzeti u obzir: "Naš predloženi model mogao bi biti nov primjer u modeliranju poljoprivrednih traktora".

Dodao je da je cilj njegovog tima razviti simulator traktora koji će rekreirati nesreće i služiti kao edukacijsko sredstvo za sprječavanje smrtnih slučajeva.


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Prevrtanje traktora Lopta Trenje kotača Vibracije


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.