AgroKlub.ba

\

Poljoprivredne vijesti

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Poljoprivredne vijesti » Osušit će se četvrtina Zemljine površine!

Osušit će se četvrtina Zemljine površine!

Zaštita životne sredine

Osušit će se četvrtina Zemljine površine!

Datum: 13.01.2018. 14:00

Kategorija:

Poljoprivredne vijesti

Tako se povećavaju rizici od suša i požara, a utječe se i na kvalitet vode za piće i poljoprivredu.

Pariški klimatski sporazum predviđa da čovječanstvo mora ograničiti globalno zagrijavanje na dva stepena Celzijusa. Međutim, čak i ako se to desi - više od četvrtine Zemljine površine će se osušiti.

Ukoliko bi se zagrijavanje zadržalo na 1,5 stepeni, površina će se osušiti za desetinu. Time bi se spasile dvije trećine Zemlje, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Nature Climate Change.

"Zagrijavanjem od 1,5 stepeni će dijelovi južne Evrope, južne Afrike, centralne Amerike, obale Australije i jugoistoka Azije, doma oko petine čovječanstva, izbjeći znatnu aridifikaciju predviđenu pod dva stepena Celzijusa", rekao je jedan od autora studije Su-Džong Džeong, a prenosi National geographic Srbija.

Aridifikacija ubrzava degradaciju i desertifikaciju tla, kao i gubitak biljaka i drveća, ključnih za apsorpciju ugljičnog dioksida, koji grije Zemlju. Tako se povećavaju rizici od suša i požara, a utječe se i na kvalitet vode za piće i poljoprivredu.

Znanstvenici smatraju da će, u slučaju zagrijavanja od dva stepena u periodu od 2052. do 2070. godine, između 24% i 32% Zemljinog tla postati suho. U suprotnom, osušit će se od osam do 10%.

Foto: daeron/Pixabay

Broj pregleda članka: 171; Uspješnost članka: 20.55

Izvor: National Geographic Srbija

Tagovi: Suša, Klimatske promjene, Globalno zagrijavanje, Pariski sporazum

Ključne riječi članka: osusit, ce, se, cetvrtina, zemljine, povrsine,


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorica Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena deviza: Ko smije taj može, ko ne zna za strah taj ide naprijed.