Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nepravomoćna presuda
  • 24.03.2023. 14:00
  • Gospić

Osuđen lički poljoprivrednik koji je bh. pastire slao da čuvaju ovce u minskom polju

Najveća zagađenost minama upravo je u Ličko-senjskoj županiji na čijem području su ovi pastiri čuvali stado.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL (ilustracija)
  • 275
  • 30
  • 0

Uvjetna kazna zatvora od šest mjeseci s rokom provjere od dvije godine, nepravomoćna je presuda izrečena 63-godišnjem Milanu Jurkoviću zvanom Bugar na Općinskom sudu u Gospiću u Hrvatskoj, kojeg se tereti da je u razdoblju od godinu dana, kao vlasnik stada, angažirao dvojicu pastira, Hasiba M. iz Velike Gorice i Safeta B. iz Velike Kladuše, da njegove ovce čuvaju na minski sumnjivom području, objavila je Slobodna Dalmacija

Kako pišu, poznati lički poljoprivrednik s područja općine Perušić, nepravomoćno osuđen zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, tvrdio je da nije kriv navodeći da svakog novog radnika vodi 10 dana po terenu i pokazuje kuda se treba kretati. Riječ je inače o sudskom postupku započetom 2021., a pastiri koji su cijeli slučaj prijavili, ovce su u minski opasnom području čuvali od avgusta 2014. do istog mjeseca 2015. godine. 

Srećom, oni nisu stradali, no jedan drugi, Sejdo T. iz BiH, koji je također čuvao stado ovoga poduzetnika - poginuo je od mine.

Prema podacima koje je za Agroklub otkrio dr..sc. Damir Trut, prvi čovjek Uprave civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, minski sumnjivo područje (MSP) na prostoru Hrvatske na dan 6. marta iznosi 148,6 četvorna kilometra. 

Pritom je najveća kontaminiranost, čak 73,8 km2, upravo na području Ličko-senjske županije gdje su navedeni čuvali ovce (šire područje Općine Plitvička jezera).

"U Hrvatskoj je od 1996. do 2022. od mina stradalo 607 osoba, od toga 204 smrtno. U istom razdoblju stradala su 132 pirotehničara i pomoćna radnika, od toga 38 smrtno", teški su podaci koje navodi direktor.

Doznajemo i da je tokom protekle 2022. godine očišćeno 54,7 km2 dok se prema Nacionalnom programu protuminskog djelovanja potpuno uklanjanje MSP-a očekuje do 1. marta 2026. 

Podaci kazuju i da minirane površine obuhvaćaju šest županija i 29 gradova i općina, a procjena je da je riječ o 12.725 mina te neeksplodiranih ubojitih sredstava. Cjelokupno MSP područje obilježeno je s 5.976 oznaka upozorenja na minsku opasnost. 

Dodajmo i da se tokom suđenja doznalo da su pastiri radili za mjesečnu plaću od svega 780 maraka. 


Tagovi

Presuda Minski sumnjivo područje Pastiri Vlasnik stada Općinski sud


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.