Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadrugarstvo u RS
  • 31.01.2023. 12:00

Osnovano 75 zadruga u periodu od šest godina

Očekuje se znatno veća podrška zadružnom sektoru u RS. Kakva su iskustva u Bijeljini i Banja Luci?

Foto: Depositphotos/sasapanchenko
  • 108
  • 16
  • 0

U periodu od od 2016. do 2022. godine u Republici Srpskoj osnovano je 75 novih poljoprivrednih zadruga, izvještavaju Nezavisne novine. U toku je osnivanje još dvije.

Rajko Kulaga, predsjednik Poljoprivrednog zadružnog saveza RS, je istakao da to samo po sebi govori o interesu poljoprivrednih proizvođača za organizovanje i uvezivanje.

"One se osnivaju na cijelom području Republike Srpske, a najveća zainteresovanost vezana je za Semberiju i Lijevče polje, koji su izrazita poljoprivredna područja."

Očekuje znatno veću podršku zadružnom sektoru i zadrugama kao nosiocima razvoja poljoprivrede.

Pozitivna iskustva

Mićo Živić, direktor Poljoprivredne zadruge "Povrtarstvo" Bijeljina, kaže da ona postoji već deset godina i da su 2022. izvezli oko 80 posto proizvoda. Sada imaju oko 85 kooperanata, a otkupljuju povrtarske proizvode. Učestvuju u IFAD projektima i obezbijeđuju repromaterijal za male proizvođače.

Velike prednosti ovakvih zajednica naglasio je Branislav Popović, direktor Pčelarske zadruge "Krajinamed" iz Banja Luke i rekao da je njihov cilj bio udružiti ljude koji imaju ista interesovanja. Počeli su s radom prije skoro 10 godina, a 90 posto svojih proizvda izvoze u inostranstvo. Svake godine konkurišu na javni poziv za podršku razvoja poslovnih aktivnosti poljoprivrednih zadruga Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. 

Pčelari koji se ozbiljnije bave proizvodnjom meda mogu putem njihove organizacije uz otkup plasirati gotove proizvode, a često se desi da ostave svoj med i dobiju u kompenzaciju opremu za pčelarstvo.


Tagovi

Zadruge Zadružni savez Osnivanje zadruga Udruživanje poljoprivrednika Pčelarska zadruga Mićo Živić


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]