Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesna industrija
  • 22.05.2015. 14:45

Osnovan Odbor prerađivača mesa i mesnih proizvoda

Nakon konstitisanja Odbora na sjednici su razmatrani aktualni problemi s kojim se susreću prerađivači mesa i mesnih proizvoda.

  • 95
  • 3
  • 0

Na konstituirajućoj sjednici Skupštine Grupacije prerađivača mesa i mesnih proizvoda koja je održana u Vanjskotrgovinskoj/Spoljnotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine usvojeni su akti Odbora i izabrani predsjednici i članovi Odbora.

Novoizabrani Odbor čine predstavnici devet vodećih mesoprerađivača u BiH i to: Menprom d.o.o., Tuzla (predsjednik), ZP-Komerc d.o.o., Bijeljina (potpredsjenik), Pavić d.o.o., Livno (potpredsjednik), Akova Impex d.o.o. Hadžići, MI Trivas d.o.o., Prnjavor, Madi d.o.o.,Tešanj, Vizion d.o.o., Rogatica, Argeta d.o.o., Sarajevo, Vimar Grupe d.o.o., Visoko.

Raspravljalo se i o aktualnim problemima proizvođača mesa

Nakon konstitisanja Odbora na sjednici su razmatrani aktualni problemi s kojim se susreću prerađivači mesa i mesnih proizvoda. U 2014. godini u odnosu na 2013. godinu je došlo do povećanja izvoza mesa i mesnih prerađevina za 24%, te povećanja uvoza za 8,5 %. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 24%. U 2014. godini ukupan izvoz iznosio je 11.816 tona, a uvoz 60.579 tona. Zemlje u koje se najviše izvozilo meso i mesne prerađevine bile su Srbija, Turska i Crna Gora. Zemlje iz kojih najviše uvozimo meso i mesne prerađevine su Njemačka i Srbija.

U prvom tromjesečju 2015. godine došlo je do povećanja izvoza u odnosu na isti period 2014. za skoro 50%. Prema izvorima podataka možemo potvrditi da je do povećanja došlo zbog izvoza goveđeg mesa u Tursku.


Izvori

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH


Tagovi

Prerađivači mesa VTK Problemi Izvoz Uvoz Njemačka Turska Srbija Mesne prerađevine Crna Gora Mesoprerađivači