Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište gnojiva
  • 25.03.2023. 15:00

Osniva se opservatorij za tržište gnojiva

EU želi smanjiti ovisnost o plinu koji se koristi za proizvodnju azotnih i mineralnih gnojiva iz rudnika kao što su fosfati i potaša, kao i smanjiti ugljični otisak sektora

Foto: Depositphotos/style-photo
  • 53
  • 28
  • 0

Nakon početka ruske agresije protiv Ukrajine, globalna prehrambena sigurnost je pod utjecajem energetske krize i cijene mineralnih gnojiva. U tom je kontekstu Evropska komisija krajem prošle godine predstavila širok raspon radnji i smjernica za rješavanje ovih izazova, kao i smanjenja ovisnosti, stoji u saopćenju objavljenom povodom pokretanja Evropskog opservatorija za tržište gnojiva, a koji bi trebao okupiti stručnjake iz ovog sektora prije ljeta 2023. 

Informacije iz prve ruke

U saopćenju EK se ističe da se jačanje otpornosti i održivosti prehrambenih sistema u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju mora postići uz osiguravanje prinosa. Kratkoročno je važno imati sveobuhvatne i javne podatke o cijenama, proizvodnji i prometu gnojiva. A kako bi povećala transparentnost tržišta i ispitala načine za dobivanje više podataka u stvarnom vremenu, pokreće opseravatorij za tržišta gnojiva u EU. On će biti modeliran prema sličnim ustanovama koje već postoje za nekoliko poljoprivrednih sektora, posebno mlijeka, usjeva te voća i povrća. 

Njime će predsjedati Glavna uprava za poljoprivredu i ruralni razvoj, a sastojat će se od do 20 članova koji se imenuju na vrijeme od pet godina. Između ostalog, pružat će informacije iz prve ruke o stanju na ovm tržištu, kao i faktorima koji na njega utječu te razmjenjivati ​​iskustva i dobre prakse.

Korištenje gnojiva treba optimizirati (Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net)

EK u pozivu državama članicama, da se priključe ovoj grupi, ističe kako srednjoročno i dugoročno korištenje gnojiva treba optimizirati, a mineralna treba zamijeniti, kad god je to moguće, organskima. "To će pomoći smanjiti ovisnost EU-a o plinu koji se koristi za proizvodnju azotnih i mineralnih gnojiva iz rudnika kao što su fosfati i potaša, kao i smanjiti ugljični otisak sektora", poručuju. 

Velika finansijska potpora 

Dodaju kako je ključno provođenje zelenih i digitalnih prijelaza bez ugrožavanja suvereniteta EU-a. Tvrde i da je u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), financijska potpora široko dostupna poljoprivrednicima s ciljem optimizacije njihove upotrebe gnojiva, čime im se omogućuje postizanje ekoloških, klimatskih i ekonomskih koristi.

Podsjećaju da će u strateškim planovima ZPP-a, blizu 98 milijardi eura, što odgovara 32% ukupnog financiranja ZPP-a do 2027. biti posvećeno ostvarivanju koristi za klimu, vodu, tlo, zrak, bioraznolikost i dobrobit životinja te će se poticati prakse izvan obveznih uvjeta. Planovi će poduprijeti i održivo upravljanje, kao što je organska gnojidba, ekstenzivno upravljanje travnjacima, uzgoj mahunarki i međuusjeva ili agrošumarstvo na 35% poljoprivrednih površina EU-a. Plodored se također očekuje na oko 85% obradivog zemljišta koje podržava ZPP. Zaključuju da će to pogodovati daljnjem uzgoju još više mahunarki koje fiksiraju azot u tlu.


Tagovi

Tržište gnojiva Opservatorij Cijena gnojiva Ovisnost EU Proizvodnja gnojiva Optimizacija ZPP


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete