Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište gnojiva
  • 25.03.2023. 15:00

Osniva se opservatorij za tržište gnojiva

EU želi smanjiti ovisnost o plinu koji se koristi za proizvodnju azotnih i mineralnih gnojiva iz rudnika kao što su fosfati i potaša, kao i smanjiti ugljični otisak sektora

Foto: Depositphotos/style-photo
  • 43
  • 27
  • 0

Nakon početka ruske agresije protiv Ukrajine, globalna prehrambena sigurnost je pod utjecajem energetske krize i cijene mineralnih gnojiva. U tom je kontekstu Evropska komisija krajem prošle godine predstavila širok raspon radnji i smjernica za rješavanje ovih izazova, kao i smanjenja ovisnosti, stoji u saopćenju objavljenom povodom pokretanja Evropskog opservatorija za tržište gnojiva, a koji bi trebao okupiti stručnjake iz ovog sektora prije ljeta 2023. 

Informacije iz prve ruke

U saopćenju EK se ističe da se jačanje otpornosti i održivosti prehrambenih sistema u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju mora postići uz osiguravanje prinosa. Kratkoročno je važno imati sveobuhvatne i javne podatke o cijenama, proizvodnji i prometu gnojiva. A kako bi povećala transparentnost tržišta i ispitala načine za dobivanje više podataka u stvarnom vremenu, pokreće opseravatorij za tržišta gnojiva u EU. On će biti modeliran prema sličnim ustanovama koje već postoje za nekoliko poljoprivrednih sektora, posebno mlijeka, usjeva te voća i povrća. 

Njime će predsjedati Glavna uprava za poljoprivredu i ruralni razvoj, a sastojat će se od do 20 članova koji se imenuju na vrijeme od pet godina. Između ostalog, pružat će informacije iz prve ruke o stanju na ovm tržištu, kao i faktorima koji na njega utječu te razmjenjivati ​​iskustva i dobre prakse.

Korištenje gnojiva treba optimizirati (Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net)

EK u pozivu državama članicama, da se priključe ovoj grupi, ističe kako srednjoročno i dugoročno korištenje gnojiva treba optimizirati, a mineralna treba zamijeniti, kad god je to moguće, organskima. "To će pomoći smanjiti ovisnost EU-a o plinu koji se koristi za proizvodnju azotnih i mineralnih gnojiva iz rudnika kao što su fosfati i potaša, kao i smanjiti ugljični otisak sektora", poručuju. 

Velika finansijska potpora 

Dodaju kako je ključno provođenje zelenih i digitalnih prijelaza bez ugrožavanja suvereniteta EU-a. Tvrde i da je u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), financijska potpora široko dostupna poljoprivrednicima s ciljem optimizacije njihove upotrebe gnojiva, čime im se omogućuje postizanje ekoloških, klimatskih i ekonomskih koristi.

Podsjećaju da će u strateškim planovima ZPP-a, blizu 98 milijardi eura, što odgovara 32% ukupnog financiranja ZPP-a do 2027. biti posvećeno ostvarivanju koristi za klimu, vodu, tlo, zrak, bioraznolikost i dobrobit životinja te će se poticati prakse izvan obveznih uvjeta. Planovi će poduprijeti i održivo upravljanje, kao što je organska gnojidba, ekstenzivno upravljanje travnjacima, uzgoj mahunarki i međuusjeva ili agrošumarstvo na 35% poljoprivrednih površina EU-a. Plodored se također očekuje na oko 85% obradivog zemljišta koje podržava ZPP. Zaključuju da će to pogodovati daljnjem uzgoju još više mahunarki koje fiksiraju azot u tlu.


Tagovi

Tržište gnojiva Opservatorij Cijena gnojiva Ovisnost EU Proizvodnja gnojiva Optimizacija ZPP


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Zašto ostavljam otpad u prirodi?

75


Glasova: 6

U svojoj blizini nemam nikakvo odlagalište ili zeleni otok 8,0%

Glasova: 5

Preskupo mi je odvesti ili platiti odvoz otpada 6,7%

Glasova: 3

Isti vrag, svejedno će završiti negdje u prirodi 4,0%

Glasova: 59

Ne ostavljam otpad u prirodi 78,7%

Glasova: 2

Zaboli me za otpad, imam drugih problema 2,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Radno vreme 90. međunarodnog poljoprivrednog sajma od 20. do 25.05, za posetioce je od 9 do 19 časova. U petak, 26.05, radno vreme je od 9 do 16 časova. #novosadskisajam #poljoprivrednisajam #poljoprivreda #agrar #stocarstvo #ratarstvo #pov... Više [+]