Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti
  • 16.08.2022. 13:00

Osmi dan protesta ratara u Srbiji - blokade proširene, ponuda neprihvatljiva?

Poljoprivrednici iz Rače, Batočine i Lapova, kod naplatne rampe u Lapovu, blokirali su prilaz autoputu E-75, prema Beogradu i Nišu

Foto: Julijana Kuzmić
  • 65
  • 13
  • 0

Osmi je dan protesta ratara u Srbiji, a nakon više razgovora sa predstavnicima tehničke Vlade, pa i jučerašnjih višesatnih pregovora, čini se da se nisu napravili značajni pomaci u iznalaženju rješenja. Zastupnici proizvođača koji protestuju su samo dobili neke veće garancije, kaže za Argoklub Đorđe Grujić iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

"Neko ih tumači kao garancije, neko kao obećanja, ali će u svakom slučaju stajati pečat i potpis Ministarstva poljoprivrede i nadam se Vlade, pa ćemo imati osnova nekog da potražujemo, u slučaju da se dogovorimo i da se prekinu protesti. Ali to zavisi od energije ljudi, broja traktora i da li postoji uopšte matematika da se ide dalje", rekao je Grujić.

Naš sugovornik naglašava da se čeka službena odluka svih ratara o daljnjem nastavku ili prekidanju protesta, pa će se onda objaviti koje su sporne stvari oko kojih su se "pogađali" s predstavnicima vlasti.

"Insistira se na daljnjim pregovorima", kaže Grujić uz slaganje da ishod ovisi od poteza predstavnika Vlade, ali i od samih poljoprivrednika i njihove volje da ustraju u tome.

"Možda je to i ključni faktor u svemu ovome."

Traži se sredina

Kako prenosi RTV, Vladi je u interesu da se nađe dogovor, a to znači kompromis - moramo negdje da nađemo sredinu, naglasila je premijerka u tehničkoj Vladi Ana Brnabić i dodala da su zahtjevi poljoprivrednika "izuzetno ambiciozni" .

Kako dalje saznajemo od Grujića, od većih punktova, nezadovoljni ratari protestuju u Novom Sadu, Subotici, Somboru, Batočini kod Kragujevca, Pančevu i po pojedinim manjim i većim opštinama.

Blokiran prilaz autoputu E-75, prema Beogradu i Nišu (Foto: Milan Milošević)

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i njegova pomoćnica Stojanka Vučković razgovarali su jučer sa nezadovoljnim poljoprivrednicima iz grada i okolnih sela, koji su došli traktorima pred Gradsku kuću. Kako je pisao portal zrenjaninski.com, oni traže da se na teritoriji grada proglasi elementarna nepogoda zbog suše. Zahtijevaju i da lokalna samouprava otpiše porez na poljoprivredno zemljište na period od godinu dana. 

Predstavnik poljoprivrednika Slavko Vukov je poslije sastanka izjavio kako nije postignut dogovor da se otpiše porez. On je prenio da im je rečeno da vlast razumije položaj poljoprivrednika, ali da u budžetskim projekcijama grada Zrenjanina za ovu godinu nisu planirani takvi izdaci. Isto traže i subotički ratari gdje protestuje više od 100 okupljenih traktora na gradskim ulicama.

"Nepristojne ponude"

O ostalim zahtjevima, na jučerašnjim pregovorima Vlada je dala svoju ponudu. Kako saznaje Glas Šumadije, poljoprivrednicima je ponuđena cijena od 73 dinara (1,19 KM) za suncokret, pod uslovom da se oni koji je dobiju sljedeće godine odreknu premije za mlijeko. Poljoprivrednik iz Desimirovca Aleksandar Babić, za ovaj medij izjavio je da je u pitanju pokušaj da se unese razdor u redove štrajkača, kao i to da se radi o ponudi koju niko od šumadijskih predstavnika neće potpisati.

Ranije je postignut dogovor da premija za mlijeko iznosi 15 dinara (0,24 KM) do kraja godine, sa čime su se poljoprivrednici saglasili, s tim da je to podrazumijevalo cijenu suncokreta od 68 dinara (1,10 KM). Prihvaćena je i cijena nafte od 159 dinara (2,59 KM) na 80l po hektaru, kao i moratorijum na poljoprivredne kredite.

Još uvijek se čeka zvanična odluka Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

Blokiran prilaz auto-putu

Poljoprivrednici iz Rače, Batočine i Lapova, kod naplatne rampe u Lapovu, blokirali su prilaz autoputu E-75, prema Beogradu i Nišu. Na taj korak, kako za RTS kaže Milan Milošević, jedan od organizatora protesta, odlučili su se poslije jučerašnjih pregovora u Vladi Srbije i tu će ostati, dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni. 

Somboru su poljoprivrednici proširili blokadu, pa su sada blokirane dvije velike raskrsnice - ka Vrbasu i Novom Sadu i ka Staparu i Kljajićevu. Propuštaju se hitni slučajevi.


Tagovi

Protesti Srbija Ratari Poljoprivrednici Cijena mlijeka Blokada autoputa


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...