Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • E-seed
  • 19.03.2023. 15:00

Oponašanje prirode: Kreirali bio robota koji povećava efikasnost sjetve

Biorazgradivi nosač sjemena napravljen je po uzoru na sjeme biljke iz porodice Erodium

Foto: YouTube/screenshot
  • 49
  • 4
  • 0

Kako bi poboljšali efikasnost sjetve inženjeri s američkog Univerziteta Carnegie Mellon imitirali su prirodu. Inspiraciju su pronašli u sjemenu biljke roda Erodium.

Njegova karakteristična građa omogućava samozasijavanje. Ono se nalazi unutar tanke, čvrsto namotane spirale. Kada dospije na površinu zemljišta čeka kišu i visoku vlažnost. Tada se dešava čudo prirode. Spirala usvaja vodu, odmotava se, a sjeme se ubušuje u zemlju gdje ima optimalne uslove za klijanje i nicanje. Ovo je veoma efikasna prirodna odbrana od ptica i uticaja okoline.

Biorazgradivi nosač

Naučnici su uspjeli da stvore malog biorobota na čijem se spiralnom kraju nalazi sjemenka koju žele posijati.

Voditeljica projekta Lining Yao je s timom saradnika radila na izradi biorazgradivog nosača sjemena kojega su nazvali E-seed. Napravljen je od drvenog furnira, biorazgradiv je, i mogao bi omogućiti sjetvu iz zraka na teško dostupnim područjima. Prednost je što se može koristiti za razne vrste sjemena ili đubriva i prilagođavati različitim okruženjima.

Oponašanje prirode

"Zakopavanje sjemena je desetljećima intenzivno proučavano u smislu mehanike, fizike i nauke o materijalima, ali do sada niko nije stvorio inženjerski ekvivalent."

Univerzalni dron: U toku dana može tretirati usjeve na 16 ha

Otkriće omogućava da se ono razbaca pomoću dronova, a vlaga obezbjeđuje uspješno ukopavanje. To je posebno važno u regijama gdje postoji visoki ekološki rizik. Napravljeno je nekoliko tipova robota, a uspješnost sjetve je 80 posto.

U videu pogledajte kako funkcionira E-seed. 

 


Tagovi

Sjeme Biorobot Sjetva sjemena Poljoprivredno istraživanje E-seed Ukopavanje sjemena Erodium Oponašanje prirode


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.