Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropsko prvenstvo
  • 11.09.2018. 18:00

Oponašanje jelena pred 8.000 gledatelja: Slovenski lovci peti u rikanju!

Na 20. Evropskom prvenstvu u Saint Antonu u Slovačkoj snagu glasnica u oponašanju rike jelena odmjerilo je čak 38 natjecatelja iz 13 država. Pred 8.000 gledatelja pobjedio Francuz Virgile Parpinelli

Foto: Bigstockphoto/Giedriius
  • 308
  • 23
  • 0

Ne riču samo jeleni nego i lovci, a kako to izgleda moglo se vidjeti i čuti na 20. Evropskom prvenstvu u Saint Antonu u Slovačkoj. U oponašanju rike jelena svoja umijeća i snagu glasnica odmjerilo je čak 38 natjecatelja iz 13 država. Pobjedio je francuski reprezentativac Virgile Parpinelli, ekipni pobjednici postali su Česi, a Slovenci su zauzeli peto mjesto.

"Rikali smo za 5, odlično”, mogao je duhovito prokomentirati Marko Petretič, voditelj slovenske lovačke reprezentacije u sastavu  Urban Košir, Janez Podkrižnik i Urban Kocjančić, tri najbolje plasirana sa slovenskog državnog prvenstva održanog u Borovnici.

Natjecalo se  u kategorijama oponašanja rike kojom jelen zove ženku na parenje, u oponašanju glasa kojom jelen tjera drugog mužjaka, te u oponašanju rike umornog jelena nakon parenja. Natjecatelji su se koristili rekvizitima poput rogova, školjaka, plastičnih cijevi i sličnih rekvizita.

Skupio se velik broj ljubitelja prirode i lova (Foto: Lovska zveza Slovenije)

Bizarno ili ne, ali 20. Evropsko prvenstvo u oponašanju rike jelena privuklo je u slovački Saint Anton veliki broj ljubitelja prirode i lova, a samo natjecanje, u idiličnom ambijentu lovačkog dvorca koji je ujedno i muzej, pratilo je čak 8.000 gledatelja među kojima su bili visoki predstavnici ministarstava i uglednici lovstva iz većine evropskih država.

Inače, rika i parenje jelena, kao jedan od najupečatvijih prirodnih spektakala u nizinama i gorjima počela je i odigrava se od kraja ljeta i početkom jeseni. Najprije u nizinama, a nešto kasnije i u planinama. Za vrijeme rike, podsjetimo, jelen okuplja oko sebe harem od nekoliko košuta te ga nastoji očuvati i obraniti od ostalih jelena suparnika. Postoji nekoliko načina rike, a lovci najčešće oponašajući riku jelena koji traži košute nastojeći izazvati jelena koji drži harem i dobiti ga na puškomet.


Tagovi

20. Evropsko prvenstvo Oponašanje rike jelena Saint Anton Slovačka Lovstvo


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete