Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja na pijaci
  • 07.02.2018. 14:30

OPG i dalje mogu prodavati proizvode na pijaci

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini nije izvršena niti jedna izmjena odredaba koje se odnose na prodaju vlastitih proizvoda na pijaci od strane registrovanih poljoprivrednih proizvođača, OPG-ova.

  • 1.352
  • 120
  • 0

Kako bi otklonili nedoumice u pogledu primjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini ("Službene novine Federacije BiH" broj 79/17) a koji se dotiče i porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva obratilo se Federalnom ministarstvu trgovine od kojih su dobili sljedeći odgovor: 

"Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini nije izvršena niti jedna izmjena odredaba koje se odnose na prodaju vlastitih proizvoda na pijaci od strane registrovanih poljoprivrednih proizvođača, OPG-ova. Isti, kao i do sada, mogu vršiti prodaju svojih proizvoda na pijaci."

Članom 39 a. Zakona je propisana i obaveza organizatora tržnice/pijace na malo da prodajna mjesta može iznajmljivati samo registrovanim trgovcima, poljoprivrednim proizvođačima i obrtnicima kada prodaju svoje proizvode na tržnici/pijaci. Dakle, izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini nije se na drugačiji način uredio status porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, oni i nadalje mogu slobodno prodavati vlastite proizvode na pijaci i isti nije u koliziji sa odredbama Zakona o poljoprivredi.  

Prema gore navedenom, kao i članu 47. Zakona o poljoprivredi Federacije Bosne i Hercegovine svi poljoprivrednici koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata (RPG i RK) i imaju status – obiteljsko/porodično poljoprivredno gospodarstvo/gazdinstvo (OPG) – sa prijavljenim resursima biljne i animalne proizvodnje, mogu slobodno prodavati svoje proizvode kao i do sada. 

Prema ovome, sve općine u Federaciji BiH mogu registriranim nositeljima OPG-a kao i njihovim članovima koji su prijavljeni na tom gospodarstvu, izdavati Potvrdu o upisu u Registar poljoprivrednih gospodarstava u svrhu prodaje vlastitih proizvoda na tržnici/pijaci, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Pixabay/Hans


Tagovi

OPG PPG Zakon o unutrašnjoj trgovini Prodaja na pijaci Prodaja na tržnici


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.