Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživanje
  • 23.10.2018. 12:30

Oni znaju kako će klimatske promjene utjecati na pašnjake budućnosti

U austrijskom centru Raumberg-Gumpenstein već se četiri godine provodi jedinstveni projekt koji za cilj ima istražiti utjecaj klimatskih promjena na budućnost ishrane stoke.

Foto: Vedran Stapić
  • 302
  • 29
  • 0

Poznato je kako pašnjaci čine više od 50% svih poljoprivrednih površina u Austriji, a trava s njih osnova je ishrane njihovog sektora stočarstva. O utjecaju klimatskih promjena na proizvodnju hrane danas se govori diljem globusa, a predikcijama njihovog utjecaja na našu budućnost bave se brojni znanstvenici. Upravo zato je prije nekoliko godina istraživačko edukacijski centar u poljoprivredi Raumberg-Gumpenstein u austrijskim Alpama nedaleko mjesta Irdning u Štajerskoj pokrenuo jedinstveni pokus.

Kao njegovu posljedicu svakoga dana od 2014. prikupe više od 50.000 računalnih zapisa o temperaturi, oborinama, vlažnosti, količini ugljikovog dioksida i sl. putem stotina senzora različitih tehnologija i namjena. Tu su najsuvremenije agrometeorološke stanice koje prate atmosferske pojave ove doline i kao evaporaciju vode iz tla. 

Različitim tehnikama simuliraju se klimatske promjene

Različitim tehnikama simuliraju klimatske promjene i 4 godine kontinuirano prate što se posljedično događa na pašnjacima uslijed različitih scenarija globalnog zatopljenja.

Rast temperature od 3 stupnja pokazuje velike promjene

Konačni zaključci promatranja još nisu gotovi, ali zanimljivi su rezultati dosadašnjih mjerenja. Navode i kako zbog velike količine prikupljenih podataka danas imaju ozbiljan izazov kreiranja analitičkih alata koji će generirati zaključke.

"Kod manjih promjena prosječne temperature nisu uočena veća odstupanja u količini lisne mase od odnosu na kontrolu. Dok su kod promjene od +3°C vide uočene značajne promjene", Izvijestio je voditelj ustanove dr.sc. Johann Gasteiner okupljene novinare iz više evropskih zemalja.

Ovi pašnjaci kose se tri puta na godinu, te se ostvarene vrijednosti pojedinih eksperimenata bilježe te međusobno uspoređuju. U zanimljivom konceptu na ovom pokušalištu važu, ali i analiziraju sastav tla, a ne samo biljnog pokrova. Zanimljivo je da su zabilježili i pozitivne efekte promjene klime na trave, jer veća količina CO2 rezultira boljim rastom stoga što on na biljku djeluje kao đubrivo.

Centar Raumberg-Gumpenstein upravlja i farmama

Centar Raumberg-Gumpenstein danas zapošljava 330 znanstvenika i drugih zaposlenih u 4 instituta na 15 različitih odjela. Oni upravo provode više od 100 nacionalnih i internacionalnih projekata. Godišnje publiciraju više od 700 radova, a upravljaju i sa 2 farme na kojima primjenjuju vlastite spoznaje. Godišnji budget im se kreće na razini 20 miliona EUR-a.

Sve se provjerava u praksi. Na vlastitim farmama imaju 100-tinjak krava i teladi, a godišnje i proizvedu oko 700 tona mlijeka. Drže i 200 ovaca, 50 koza te 500 tovljenika i 15 krmača. U sklopu centra educira se i 430 studenata kojima je u fokusu upravljanje farmama i marketing poljoprivrednog proizvoda.

Farma Moarhof

"Ekološka farma Moarhof surađuje s centrom, a na njoj studenti mogu u praksi provjeriti stečena znanja“, rekao je dr.sc. Walter Starz koji provodi i vlastita istraživanja na ovom gospodarstvu.

Ekološka farma Moarfhof

Tu su goveda cijeli dan na ispaši, a proizvedeno mlijeko učenici prerađuju u različite organske proizvode koji se potom koriste u prehrani kroz menzu obližnjeg studentskog doma.

Kažu da su stvorili jedinstveni model učenja i istraživanja, da im je fokus na transferu znanja u prasku, što je i vidljivo na ovdašnjim farmama.


Fotoprilog


Tagovi

Raumberg-Gumpenstein Johann Gasteiner Walter Starz Austrija Eksperiment Pašnjaci Klimatske promjene Moarhof


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)