Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nevrijeme
  • 12.08.2020. 15:00

Oluja Derecho u SAD-u 'čupala' silose, uništila farme, a usjeve sravnila sa zemljom

Snažno nevrijeme najviše je pogodilo poljoprivrednike koji se već suočavaju sa ekstremnim vremenskim prilikama, otežanim plasmanom zbog američko-kineskog trgovinskog rata te krize koju je uzrokovala pandemija koronavirusa.

Foto: Flickr/Bill
  • 123
  • 30
  • 0

Oluja sa orkanskim vjetrovima koja je u ponedjeljak pogodila američki Srednji zapad uzrokovala je ogromnu materijalnu štetu u gradovima i ruralnim područjima, a kako piše reuters, više od 500.000 domova ostalo je bez struje.

Snažno nevrijeme najviše je pogodilo poljoprivrednike koji se već suočavaju sa ekstremnim vremenskim prilikama, otežanim plasmanom zbog američko-kineskog trgovinskog rata te krize koju je uzrokovala pandemija koronavirusa.

Vjetar brzine 160 km/h rušio sve pred sobom

Vjetrovi brzine i do 160 kilometara na sat pogodili su istočnu Nebrasku, Iowu, Wisconsin i dijelove Illinoisa u oluji koju je Nacionalna služba za meteorologiju klasificirala kao "Derecho".

Riječ je o kompleksu snažnih grmljavinskih oluja sa udarima vjetra od najmanje 93 km/h, a koji prijeđu udaljenost od najmanje 400 kilometara. Derecho se često, zbog štete koju nanese, naziva i kopnenim uraganom.

Prema postojećim podacimna, rušio je silose, stradale su i farme u Iowi, saveznoj državi koja je najveći nacionalni uzgajivač svinja i proizvođač kukuruza. Gubici silosa prije jeseni mogli bi tamošnje poljoprivrednike ostaviti bez prostora za skladištenje usjeva.

Poljoprivredne tvrtke zbrajaju štete

U gradu Cedar Rapids pogoni za preradu uljarica svjetskog trgovca robom Cargill Inc zbog nedostatka struje su zatvoreni. Tvornica za preradu kukuruza rivala Archer Daniels Midland Co (ADM.N) također ne radi zbog inspekcija koje zbrajaju štetu.

Prema meteorolozima oluja je uzrokovala veće štete nego što nastanu tokom tornada. Do ponedjeljka navečer oluja se kretala na istok prema Michiganu i Indiani.

"Ovaj vjetar je sravnio kukuruz i ostale usjeve sa zemljom", rekao je Andrew Ansorge, meteorolog iz Nacionalne meteorološke službe u Des Moinesu.

Agriland FS Inc, poljoprivredna zadruga u Winterset-u na svom je Twitter profilu objavila slike uništenih silosa i rasipan kukuruz oko njih.

Zadruga Landus, jedna od najvećih kompanija za skladištenje žita u Sjevernoj Americi, pretrpjela je štetu na tri objekta, uključujući transportnu opremu u svojoj lokaciji Bondurant u državi Iowa, kazao je izvršni direktor Matt Carstens. "Oluja je poharala i polja na kojima se uzgaja oko 20% kukuruza u Iowi", rekao je on te dodao kako će radi toga sigurno izgubiti dio prinosa.

Kako je izgledala oluja pogledajte u videu:

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

SAD Olujno nevrijeme Derecho Šteta Silosi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete