Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Odblokirana granica
 • 08.09.2023. 18:50
 • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Orašje

Okončani protesti poljoprivrednika u Orašju: Šta je dogovoreno s ministrom?

Nakon dva dana protesta, poljoprivrednici se vraćaju kući. Naredne sedmice stiže dopis iz FMPVŠ!

Foto: Agroklub
 • 191
 • 29
 • 0

Oko 18 sati okončani su protesti poljoprivrednika u Orašju, koji su danas od podne držali u blokadi granični prijelaz prema Hrvatskoj. Protest je organiziran zbog neisplaćivanja obećane pomoći za pšenicu, kašnjenja dospjelih poticaja te drugih problema u sektoru.

U Orašju je danas boravio i federalni ministar Kemal Hrnjić koji je tokom sastanka istakao kako su poticaji definirani Programom novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu te da je on usvojen prije imenovanja aktuelnog saziva Vlade FBiH. Napomenuo je da su u okviru javne rasprave sve zainteresirane strane imale mogućnost dostavljanja prijedloga u vezi definiranja iznosa novčanih podrški za određene proizvodnje.

Pomoć za proizvođače pšenice

Na sastanku je dogovoreno da se obezbijedi određeni iznos sredstava kao podrška proizvođačima pšenice kojima su uslijed vremenskih neprilika stradali usjevi i kojima je smanjen prinos. Dogovoreno je i da će federalno ministarstvo u okviru preraspodjele sredstava, koja neće uticati na izdvajanja za druge proizvodnje, pomoći poljoprivredne proizvođače pšenice te da će Vlada FBiH, kroz ispunjenje zakonskih rokova i uvjeta, ispuniti svoju obavezu.

Sastanak u Orašju (FMPVŠ)

"Ovaj razgovor predstavlja korak naprijed i mi smo kao Federalno ministarstvo poljoprivrede opredijeljeni za očuvanje proizvodnji na ovom području te posvećeni podršci našim poljoprivrednim proizvođačima", kazao je ministar Hrnjić po okončanju sastanka. 

Zamolio je poljoprivredne proizvođače da odblokiraju putne pravce radi normalizacije života ljudi koji žive, rade i putuju a da razgovore u vezi sa zahtjevima nastave u okvirima nadležnih institucija. Granični prijelaz je odblokiran nakon šest sati blokade.

Podsjetimo na zahtjeve 

Poljoprivrednici su jučer izašli na ulice, kada su blokirali put Orašje - Tuzla. Pretodno su FMPVŠ dostavili sljedeće zahtjeve: 

 • Isplata obećane pomoći za proizvedenu pšenicu 2022./2023. u traženom iznosu od 600 KM/ha.
 • Trenutna isplata dospjelih poticaja.
 • Hitan sastanak s ministrom poljoprivrede povodom pitanja kako ući u jesenju sjetvu.
 • Ukidanje obaveznog prilaganja fiskalnog računa sjemenske pšenice radi ostvarenja poticaja zbog ekstremno visokih cijena.
 • Trenutno obustavljanje i uvid u listu korisnika i njihov traženi iznos za mjeru "Podrška investicijama u izgradnju ili proširenje odnosno opremanje građevinskih objekata u svrhu obavljanja dorade i prerade poljoprivrednih proizvoda" iz programa kapitalnih ulaganja. Promijeniti pravilnik navedene mjere jer 86 subjekata svojim investicijama predstavljaju gotovo 45% ukupnog iznosa ulaganja, dok se ostalih 55% odnosi na 2.966 subjekata u ostalim mjerama.
 • Dozvola za kretanje zdravih svinja u područjima zaraženim afričkom svinjskom kugom.
 • Ubrzao donošenje odluke i početak isplate naknade za eutanazirane svinje.
 • Smanjenje referentnog prinosa ječma i pšenice na 1,5 t/ha, te potpuno ukidanje referentnog prinosa suncokreta.

U međuvremenu su neke od zahtjeva korigirali, no naredne sedmice će, kako su nam kazali, napismeno dobiti ono što su danas dogovorili sa ministrom. 


Tagovi

Protesti poljoprivrednika Orašje Kemal Hrnjić Proizvođači pšenice Zahtjevi poljoprivrednka


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.