Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neisplata poticaja
  • 21.06.2014. 08:30

Ogorčeni poljoprivrednici susjedne FBiH

Poticaji za 2012. i 2013. još uvijek nisu u potpunosti isplaćeni. Poljoprivrednici su ogorčeni, zatvaraju svoja gospodarstva i prosvjeduju.

Foto: depositphotos.com
  • 350
  • 30
  • 0

Još u siječnju ove godine, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Jerko Ivanković Lijanović, najavio je da će se do kraja tog mjeseca isplatiti sredstva koja poljoprivrednicima duguju iz 2012. godine. Dugovanja iznose između 12 i 20 KM i trebala su biti isplaćivana kao prioritet, u skladu s punjenjem federalnog budžeta. U mjesecu ožujku, ogorčeni poljoprivrednici prosvjedovalii su u Sarajevu izražavajući nezadovoljstvo zbog neisplaćivanja poticaja za protekle dvije godine. Početkom ovog mjeseca, koordinacija poljoprivrednih udruženja i saveza dala je Vladi FBiH rok od sedam dana da isplati osnovne poticaje iz 2012. i 2013. godine koji, kako kažu, nisu isplaćeni ni s jednim feningom. Poticaja još uvijek nema.

Predsjednik Federalnog saveza ovčara „Pramenka“ Nusret Avdibegović ocijenio je da je stočni fond Federacije desetkovan i to politikom Vlade Federacije i ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH više nego posljednjim poplavama. Obećanja o povećanju poticaja samo su predizborna priča te je postavljeno pitanje "Čemu povećanje kad ni dosadašnji poticaji nisu isplaćeni?". Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i član Koordinacije poljoprivrednih udruženja i saveza u FBiH, izjavio je da je Vlada FBiH obećala poljoprivrednicima da će im do 10. lipnja ove godine biti isplaćen dug za 2012. i 2013. godinu. "Međutim, vlada se oglušila i nije uplatila niti jednu marku. Devet mjeseci već proizvodimo bez poticaja i umjesto da Vlada Federacije napravi krizni stožer i interventno djeluje u ovoj izvanrednoj situaciji, da prehranimo ovo što je ostalo od stočnog fonda, oni su se i na to oglušili" , rekao je Nikšić.

Dug se povećava, poljoprivrednici su sve očajniji i s pravom zahtijevaju ono što je njihovo – isplatu odobrenih poticaja iz 2012. i 2013. godine, a ukoliko se Vlada opet ogluši, najavljuju blokade prometnica i spremni su i dalje boriti se za svoja prava.

Program poticaja za 2014. godinu

Kada tome dodamo i to da proizvođači nisu zadovoljni niti visinom sredstava za poticaje u 2014. godini, jasno je kako su novi prosvjedi vrlo izgledni. Prema riječima predsjednika Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH, Avde Muslimovića, ovakav odnos prema domaćoj proizvodnji doveo je poljoprivrednike u bezizlaznu situaciju. Puno njih gasi proizvodnju jer se na ovakav način ne mogu nositi s uvoznim lobijima.

Nakon prosvjeda krajem ožujka, članovi Odbora za poljoprivredu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH ponovili su kako je predloženi program poticaja nerealan i kao takav neprihvatljiv. Dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović takve navode odbacuje te govori kako je program poticaja napravljen po propisima i zakonu. U svakom slučaju, čini se kako će i ova izborna godina proteći u konstantnim prepucavanjima na relaciji vlasti – poljoprivrednici. Proizvođači ne spore kako je financijska situacija u čitavoj zemlji loša, kako su proračuni nesigurni, ali tvrde kako nikada neće prihvatiti situaciju u kojoj premijeri i ministri uredno primaju svoje visoke plaće, a proizvođači nemaju novca za osnovne potrebe.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Jerko Ivanković Lijanović Dugovanja poljoprivrednicima Neisplaćivanje poticaja Poticaji u poljoprivredi Nusret Avdibegović Mehmed Nikšić Poljoprivredni prosvjedi

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]