Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • CEFTA region
  • 24.11.2015. 16:30

Održan okrugli sto o necarinskim barijerama

Učesnici okruglog stola, predstavnici privrednih komora Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, imali su priliku diskutovati i o vanjskotrgovinskoj razmjeni poljoprivredno prehrambenih proizvoda u okviru CEFTA regiona, administrativnim i tehničnim necarinskim barijerama.

Foto: depositphotos.com
  • 71
  • 3
  • 0

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u skladu sa usvojenim Programom aktivnosti za 2014./2015. godinu DIHK-CEFTA Projekta "Implementacija CEFTA u cilju unapređenja internacionalizacije privreda jugoistočne Evrope", organizovala je okrugli sto o temi "Necarinske barijere u poljoprivredno-prehrambenom sektoru u CEFTA regionu".

Necarinske barijere sve manje i manje

Okrugli sto otvorio je predsjednik Vanjskotrgovinske okomore BiH, Bruno Bojić i tom prilikom kazao da su necarinske barijere u CEFTA regionu sve manje i manje i da je to rezultat rada komorskog sustava i resornih državnih institucija. U ovoj godini, kako je kazao predsjednik Bojić, najviše problema BiH je imala sa Srbijom, Kosovom i Makedonijom te izrazio nadu da će rasprava u okviru okruglog stola doprinijeti da se te necarinske, odnosno administrativne barijere otklone.

Učesnici okruglog stola, predstavnici privrednih komora Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, imali su priliku diskutovati i o vanjskotrgovinskoj razmjeni poljoprivredno prehrambenih proizvoda u okviru CEFTA regiona, administrativnim i tehničnim necarinskim barijerama koje se pojavljuju pri trgovini i skoro 10 godina od potpisivanja Sporazuma.

Nepriznavanje certifikata o kvalitetu proizvoda ozbiljan problem

Zaključeno je da je od 2009. godine do danas broj barijera sveden na minimum, međutim međusobno nepriznavanje certifikata o kvalitetu proizvoda (sanitarnih, fitosanitarnih, veterinarskih) predstavlja ozbiljnu barijeru trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Zbog velikog broja uzimanja uzoraka za analize neophodno je intenzivirati dalje aktivnosti na uspostavljanju sistema analize rizika u svim CEFTA zemljama jer većina zemalja regiona ne koristi postupke kontrole zasnovane na analizi rizika, već se pregleda skoro svaka pošiljka što povećava troškove i vrijeme zadržavanja pošiljki.

Takođe, potrebno je apelovati na unificirano tumačenje istih propisa od strane nadležnih institucija, te prijave necarinskih barijera riješavati što hitnije na bilateralnom nivou između nadležnih institucija.

Zaključci sa okruglog stola će biti proslijeđeni nadležnim institucijama radi bržeg rješavanja uočenih bilateralnih barijera.

Foto: depositphotos.com;pressmaster


Izvori

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH


Tagovi

Okrugli sto Necarinske barijere Vanjskotrgovinska razmena CEFTA region Bruno Bojić Kvalitet proizvoda Propisi