Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Juneće meso
  • 31.10.2019. 15:00

Odobreno 2 miliona KM za otkup viškova tovnih junadi - hitno zaštititi domaću proizvodnju

Vlada RS zahtjeva od nadležnih organa na nivou BiH da hitno preduzmu sve aktivnosti po pitanjima zaštite poljoprivredne proizvodnje, sa posebnim osvrtom na goveđe meso, ali i druge mjere koje imaju za cilj zaštitu i promociju domaće proizvodnje.

Foto: Depositphotos/elnariz
  • 103
  • 16
  • 0

Kako je i bilo najavljeno, Vlada Republike Srpske na današnjoj je sjednici usvojila Informaciju o stanju u proizvodnji i plasmanu junećeg mesa u RS, te zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da, u cilju zaštite poljoprivrednih proizvođača, propiše mjere podsticaja za interventni otkup tržišnih viškova tovnih junadi u Republici Srpskoj.

Hitno zaštititi domaću proizvodnju

Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da u agrarnom budžetu za 2020. godinu planira dodatna sredstva u iznosu od 2.000.000 KM za realizaciju pomenutih mjera.

Od nadležnih organa na nivou BiH se zahtjeva da hitno preduzmu sve aktivnosti po pitanjima zaštite poljoprivredne proizvodnje, sa posebnim osvrtom na goveđe meso, ali i druge mjere koje imaju za cilj zaštitu i promociju domaće proizvodnje, kao što su međunarodni ugovori o trgovini i slično.

Pšenica dominantna ratarska kultura u jesenjoj sjetvi 

Na današnoj je sjednici usvojena i Informacija o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u 2019/20 godini.

Prema procjenama stručnih službi Ministarstva i Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, u jesenjoj sjetvi 2019. godine biće zasijano ukupno 69.091 ha pod ratarskim kulturama, od čega će oko 43.670 ha biti zasijano pod pšenicom kao dominatnom ratarskom kulturom u jesenjoj sjetvi.

Koridor rijeke Save i Drine 

Vlada je prihvtila Informaciju o projektima RS u okviru integrisanog razvoja koridora rijeke Save i Drine.

U  Programu za integrisani razvoj koridora rijeka Save i Drine koji je pripremila Svjetska banka predloženi su projekti u oblasti vodoprivede, saobraćaja, životne sredine i turizma, a koji imaju za cilj smanjenje rizika od poplava i suša, unapređenje vodnih puteva, zaštitu životne sredine i razvoj turizma. Projekat je regionalnog karaktera i uključuje sve zemlje koje su u slivu rijeke Save – Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru.

Zadužuju se Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo trgovine i turizma, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju  i Ministarstvo finansija da, u skladu sa svojim nadležnostima, nastave aktivnostima na realizaciji projekata.


Tagovi

Juneće meso Mjere podsticaja Otkup Jesenja sjetva Sava Drina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

23

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 56,5%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 30,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]