Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 31.03.2022. 18:00

Odobrenje pesticida u EU traje više od šest godina - treba ubrzati proces

Rješenja postoje, ali se još uvijek nalaze u labaratorijama, jer put do tržišta predugo traje, kaže euparlamentarka Pernille Weiss otkrivši kako u SAD-u registracija traje tri puta kraće

Foto: Depositphoto/Photozirka
  • 43
  • 25
  • 0

Danska zastupnica u Evropskom parlamentu Pernille Weiss je pozvala na ubrzanje procesa odobravanja pesticida, o čemu piše na portalu Euractiv.

Istakla je da buduće generacije zaslužuju zdraviji, čistiji i zeleniji svijet, ali ga neće dobiti ako se fokusiramo samo na energiju. Neophodno je slijediti više puteva kroz Zelenu tranziciju koji se moraju poštovati ako želimo da ispunimo svoje ciljeve za očuvanje klime i biodiverziteta.

Postupci odobrenja predugo traju

Konstatira da hemiju koristimo dugi niz godina u raznim oblicima, ali se trebamo pripremiti za razvoj i inovacije alternativnih i održivijih rješenja.

Weiss je podsjetila da će se potrošnja hemijskih pesticida u poljoprivredi i prehrambenoj industriji prepoloviti do 2030. godine, a biološka sredstva za zaštitu bilja su realna alternativa.

Naglašava kako su biorastvori pesticidi niskog rizika i manje su štetni od hemijskih. Kaže da kako rastu potrebe za hranom tako rastu i potrebe za efikasnim sredstvima zaštite bilja jer svjetska populacija raste, a klima je promjenjiva i nepredvidva.

"Rješenja postoje, ali se još uvijek nalaze u labaratorijama, jer put do tržišta predugo traje. Trenutno postoji samo oko 2,5 posto odobrenih bioloških alternativa na ukupnom tržištu sredstava za zaštitu bilja. Veliki je izazov da se olakša i skrati postupak stavljanja u promet efikasnih biopesticida", ističe Weiss. 

Otkriva da je u Europskoj uniji potrebno u prosjeku 2.298 dana da se nova rješenja odobre i registruju, dok je u SAD taj period znatno kraći i iznosi 781 dan.

Plan je da se potrošnja hemijskih pesticida do 2030. prepolovi (Foto: Depositphotos/fotokostic)

Problem je komplikovana zakonska regulativa. EU ima 14 zakona koji regulišu ovu oblast za razliku od SAD koje imaju samo četiri ili Kine koja ima samo dva zakonska akta.

"Realnost je da isto sredstvo u EU čeka na odobrenje šest godina, a u SAD-u bude odobreno za 400 dana."

Trka na tržištu

SAD i Kina su shvatile važnost prilagodbe trenutnim izazovima u svijetu i izvlače konkurentske prednosti od toga što su prvi s boljim rješenjima. Oni privlače najtalentovanije istraživače i najinovativnije kompanije, napominje. 

Rješenje vidi u tome da da EU treba prestati dijeliti odobrenje i procjenu bioloških (i hemijskih) supstanci između EFSA-e (Evropske agencije za sigurnost hrane) i nacionalnih vlasti država članica.

Smatra da je od izuzetne važnosti imati zajedničko rješenje EU s fokusom na pojednostavljivanje i modernizovanje regulatornih propisa i zakona, kao i ubrzanje procedure odobravanja i evaluacije.

Kaže kako možemo očekivati zaostajanje za globalnim tržištem, a da ćemo brzim prilagođavanjem spriječiti iseljavanje kompanija iz EU i osigurati prednost za potrošače. 

"Bez brzog prilagođavanja EU neće moći zajamčiti sigurnost i zdravlje prema evropskim standardima, s kojima može postaviti međunarodne, umjesto da bude prisiljena da se povinuje nižim standardima onih koji će se brže prilagoditi tržištu", upozorava ova euparlamentarka. 


Tagovi

Pernille Weiss Odobrenje pesticida Evropska unija Tržište pesticida Biopesticidi Prehrambena sigurnost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

30


Glasova: 11

Da 36,7%

Glasova: 14

Ne 46,7%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]