Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest farmera
  • 08.09.2015. 12:20

Odgovor Brisela - 500 miliona eura hitne pomoći

Razlozi za protest - "kresanje" subvencija i pad otkupnih cijena. Policija s jedne, a 6.000 poljoprivrednika sa teškom mehanizacijom sa druge strane. Brisel odgovorio sa 500 miliona eura hitne pomoći.

  • 90
  • 5
  • 0

Razlozi za protest - "kresanje" subvencija i pad otkupnih cijena. Policija s jedne, a 6.000 poljoprivrednika sa teškom mehanizacijom sa druge strane. Brisel odgovorio sa 500 miliona eura hitne pomoći.

Vodeni topovi, šok bombe, direkni sukobi s policijom, zapaljeno sijeno i gume. To su jučerašnje scene iz Brisela. Sukobi su počeli u podne kada je briselska policija upotrijebila suzavac i vodene topove u sukobima sa proizvođačima mlijeka, koji su traktorima blokirali grad u znak protesta zbog niskih cijena mlijeka i mesa, kao i ukidanja subvencija.

Stotine demonstranata bacale su kamenje, jaja i petarde na policajce, a pokušali su traktorima probiti kordon. Kada nisu uspjeli, palili su gume i sijeno.

Farmeri dobro organizovani

Nakon nekoliko stotina lokalnih protesta u matičnim državama, u vidu blokade gradova, tržnih centara, graničnih prijelaza i turističkih destinacija, poljoprivrenici su okrenuli "drugi list". Shvatili su da, ako hoće da do promjena dođe, moraju blokirati Brisel. Krovna organizacija europskih farmera, Copa-Cogeca, uspjela je animirati 6.000 farmera iz EU, koji su sa teškom mehanizacijom krenuli na Brisel. U tom gradu su europski mljekari u toku dana blokirali glavne prometnice i tunele. Inače, belgijski, francuski i njemački mljekari su u početku planirali u glavni grad Belgije dovesti čak 4.000 traktora, ali očito su uspjeli i sa 1.450. Probili su se sve do trga Šauman (Schauman) gdje je policija napravila barikade bodljikavom žicom, iza kojih su bili kordoni specijalnih jedinica policije obučenih za razbijanje demonstracija.

Nezadovoljni farmeri su potom počeli gađati policiju jajima, kamenicama i petardama, a policija je uzvratila vodenim topovima i suzavcem u spreju i šok bombama. Agencije navode da je nekoliko policajaca i demostranata zadobilo lakše ozljede, ali da, na sreću, nema teže ozljeđenih. Protest je prestao u posljepodnevnim satima kada su demonstranti uspjeli u onome što su naumili.

Birokrati, ipak, popustili

Bez obzira na najavljeni protest poljoprivrednicima je ranije iz Brisela poručeno da se može razgovarati o programu pomoći mljekarskoj industriji kako bi se izbegao njen kolaps, ali da povratak na dotacije i zabrana uvoza ne dolaze u obzir. U toku sukoba na trgu, Europska komisija je priopćila, ne bi li odobrovoljila poljoprivrednike, da će sa 500 miliona eura urgentno pomoći poljoprivrednicima u EU. U šturom priopćenju se, ustaljeno birokratski, navodi: "To je odlučan i snažan odgovor Europske komisije, koja je na taj način pokazala da veoma ozbiljno preuzima odgovornost u krizi poljoprivrednika".

Razlozi za protest

Mljekari su svojim protestom htjeli da na mjestu, gde se nalazi većina europskih institucija, skrenu pažnju na težak položaj u kome su se našli nakon što su im ukinute subvencije koje su godinama uživali, a EU otvorila tržiste za slobodan uvoz mlijeka. Najviše ih je pogodio, bez sumnje, ruski embargo na uvoz mlijeka iz EU, koji je uveden kao odgovor na europske sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize. Procjenjuje se da je Ruski embargo smanjio poljoprivredno-prehrambeni izvoz za otprilike 5,5 milijardi eura. Sada ta hrana uglavnom ostaje na unutrašnjem tržištu EU. Situaciju je dodatno otežala smanjena potražnja Kine za europskim mlijekom. Zbog svega toga je samo u prvoj polovini ove godine cijena mlijeka u EU pala približno za jednu četvrtinu, čime je nastavljen negativni trend iz prošle godine.


Tagovi

Poljoprivrednici Kina Subvencije Policija Pomoć Farmeri Ruski embargo Cijene mlijeka Brisel Protesti Mljekari Euro Barikade Smanjena potražnja Cijene mesa


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Agrarni novinar 15 godina. Objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regiji. Nositelj više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete