Pretraga tekstova
Jesu li poljoprivrednici uzrok glifosata u hrani i vodi? Istraživanje provedeno u Njemačkoj otkriva koji su sve izvori.
Herbicid glifosat opet je na meti kritika, što zbog otkrivanja u hrani, što zbog pronalaska u ekosistemima poput vode.
Hemičarka za zaštitu okoliša, Carolin Huhn sa Univerziteta u Tübingenu, Njemačka usporedila je koncentracije herbicida i njegovog produkta razgradnje, AMPA-e u rijekama u Evropi i Americi, piše Agrarheute.
Istraživači su tokom studije uzimali uzorke sa 73 evropske i 18 američke mjerne stanice što je rezultiralo vrlo različitim podacima.
Razlika u podacima se odnosi na vrijeme pojave herbicida, ali i na porijeklo hemikalija pri čemu kažu, poljoprivreda sama po sebi nije jedini uzrok.
Glifosat manje učinkovit u Americi - vrijedi li to i za Evropu?
U Sjedinjenim Američkim Državama dokazali su prisustvo glifosata i njegovog metabolita AMPA-e u slučaju kada se hemikalije koriste na terenu, odnosno prilikom tretiranja usjeva. To znači da je poljoprivreda vrlo dobar izvor glifosata u vodi, kao i ostalih herbicida koji se koriste za zaštitu bilja.
No, u Evropi su visoke vrijednosti mjerljive od proljeća do jeseni i nisu u korelaciji s drugim hemikalijama u poljoprivredi za razliku od SAD-a.
Dobiveni rezultati mogu se objasniti usporedbom poljoprivrede u različitim dijelovima svijeta.
U SAD-u je raširena upotreba genetski modificiranih organizama (GMO) gdje se glifosat često koristi, dok u Evropi proizvodnja prolazi pretežno bez GMO-a te mjerenja upućuju na otpadne vode.
Istraživanje je tako pokazalo da metabolit glifosata, AMPA ne nastaje samo kao nusproizvod nakon tretiranja bilja u poljoprivredi. Tu su i deterdženti gdje AMPA nastaje tokom razgradnje azotnih organskih fosfonskih kiselina koje se koriste kao omekšivači vode.
Iz navedenih rezultata možemo zaključiti da pri ocjenjivanju hemijskih mjerenja poput nivoa herbicida u vodi uvijek treba uzeti u obzir vremensku i prostornu dimenziju.
Tagovi
Glifosat Ostaci glifosata u vodi i hrani AMPA Carolin Huhn Njemačka GMO Deterdženti
Autorica
Više [+]
Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano