Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadruga "Gračanka"
  • 15.04.2022. 13:30
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gračanica

Od gračaničkih sela do EU - zadruga osigurala repromaterijal i otkup

Zemljoradnička zadruga godišnje otkupi 5 miliona litara mlijeka od kooperanata i izveze velike količine krastavaca kornišona u EU pa je i od Grada Gračanica prepoznata kao respektabilan partner

Foto: Depositphotos/BrillianceEye
  • 136
  • 15
  • 0

Zemljoradnička zadruga "Gračanka" okuplja 1.300 kooperanata i 1.005 zadrugara što pokazuje da je riječ o uspješnoj organizaciji čije su glavne djelatnosti proizvodnja i otkup mlijeka i tov junadi, dok u biljnoj proizvodnji dominira krastavac kornišon i paprika. Njihov uspjeh prevazilazi granice Tuzlanskog kantona, pa predstavljaju i dobar primjer efikasnog poslovanja.

Ovu zadrugu je, u okviru posjeta poljoprivrednicima na području TK s ciljem upoznavanja situacije na terenu, posjetio i kantonalni ministar poljoprivrede Emir Begić. Tom prilikom je istakao da zemljoradnička zadruga stoji na usluzi poljoprivrednim proizvođačima, svojim kooperantima, obavljajući za njih sve administrativne i poslove te na vrijeme dostavljaju potrebnu dokumentaciju svim službama. 

"Oni su išli korak ispred drugih tako da su na vrijeme nabavljali neophodan repromaterijal koji su dijelili svojim kooperantima i uštedjeli im značajna finansijska sredstva", rekao je ministar Begić uvjeren da će planovi ovogodišnje proljetne sjetve sigurno biti premašeni.

Zasijat će veće površine

Iako se ove godine suočavaju s najgorim uslovima za proljetnu sjetvu, prema riječima direktora Refika Ahmuljića, uspjeli su pravovremeno nabaviti repromaterijal. 

"Dosta je veća cijena mineralnog đubriva u odnosu na prošlu godinu, ali su zadrugari odlučili da idu u sjetvu na što većim površinama, pa evo nadati se i boljim vremenskim uslovima u odnosu na prošlu godinu kako bi obezbijedili hranu i za naše životinje i pšenicu za stanovništvo", rekao je direktor Ahmuljić.

Respektabilan partner

Zemljoradnička zadruga "Gračanka" godišnje otkupi 5 miliona litara mlijeka od kooperanata i izveze velike količine krastavaca kornišona u EU pa je i od Grada Gračanica prepoznata kao respektabilan partner. 

"Zahvaljujući ‘Gračanki’ i udruženju poljoprivrednika nama je u gradskoj upravi olakšana kompletna korespondencija sa svim poljoprivrednim proizvođačima, tako da mi funkcionišemo zajedno", kazao je ovom prilikom savjetnik gradonačelnika za lokalni razvoj i finansije u Gradu Gračanica Nijaz Sinanović

Kroz protekli period se pokazalo da je ova saradnja izuzetno plodonosna. O tome govori i poljoprivredna proizvodnja na području Gračanice, koja je bez obzira na to što imaju male površine poljoprivrednog zemljišta, značajna proizvodnja i otkup poljoprivrednih proizvoda, tako da poljoprivrednici s te strane ulaze u proizvodnju bez straha hoće li moći plasirati svoje proizvode.


Tagovi

Zemljoradnička zadruga Gračanka Gračanica Refik Ahmuljić Nijaz Sinanović Emir Begić Poljoprivrednici Poljoprivredna proizvodnja


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.