Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biblijske biljke
  • 26.01.2019. 18:00

Od 73 biljne vrste iz Biblije, mnoge postoje i danas

Voće, povrće, žitrice, ali i začinsko i ljekovito bilje, poznati su odavnina, ali se malo zna da se mnoge biljne vrste spominju i u Bibliji. Njih je proučavao Dragan Nedeljković.

Foto: Pixabay / liggraphy
  • 1.441
  • 16
  • 0

Svoje dugogodišnje proučavanje biljnog svijeta, Dragan Nedeljković, pejzažni arhitekt, magistar povijesti umjetnosti i hortikulture i profesor u penziji, pretočio je u elaborat čiji sadržaj čine priče o biblijskim biljkama.

"Kao student na Sajmu knjiga u Beogradu kupio sam komplet od pet knjiga, 'Biljni leksikon' na njemačkom, a autori su bili njemački i talijanski botaničari. Pored opisa biljaka bilo je i citatata iz Starog i Novog zavjeta. To me je zainteresovalo, pa sam počeo da proučavam Bibliju i pravim spisak biljaka koje se tu spominju", počinje razgovor Dragan.

Godine proučavanja Starog i Novog zavjeta

Nedeljković dodaje da je u svom radu od literature koristio Stari i Novi zavjet na srpskom, proučavao je knjigu "Biblijske legende" od Zenona Kosidowskog, a još mnogo drugih knjiga našlo se u ovom istraživanju.

"Da bi čovjek valjano obradio ovu temu, potrebne su godine rada. Čovjek mora dobro da poznaje Bibliju, da bude odličan lingvista, da bar poznaje hebrejski, aramenski, starogrčki, latinski i staroslavenski da bi mogao da spozna o kojim biljkama se radi i da može na taj način da ustanovi da li je eventualno došlo do greške u prevodu, a toga je bilo. Da bi se neko upustio u proučavanje biblijskih biljaka, trebalo bi da bude odličan botaničar i ekolog, ali ne u smislu zaštite životne sredine, već se to odnosi na poznavanje staništa biljnih vrsta koje su locirane na prostoru koji se opisuje u Bibliji. Možda je najbolje da ovu temu analizira grupa stručnjaka, jer će se na taj način doći do kvalitetnijeg rješenja", smatra sagovornik.

Voće, žitarice, drveće, korovi 

U svom istraživanju, Nedeljković je uspio da pronađem 73 biljne vrste. Od toga 15 su drvenaste vrste biljaka, 13 vrsta voća, 21 vrsta mirisnih začinskih i ljekovitih biljaka, zatim su tu povrće, žitarice, korovi, industrijsko bilje i cvijeće.

"U Prvoj knjizi Mojsijevoj ili knjizi Postanja, stvranje svijeta i čovjeka, opisuje se da je Bog stvorio nebo, zemlju i svjetlost, a to je osnovni uslov za rast biljaka. Citat: 'Opet reče Bog: neka pusti zemlja iz sebe travu, bilje što nosi sjeme i drvo rodno koje rađa rod po vrstama svojim. I učini Gospod Bog te nikoše iz zemlje svakakva drveća lijepa za gledanje i dobra za jelo'. Kad ovo pročitate, jasno je da je u pitanju voće", kaže Nedeljković.

Reljef koji se opisuje u Bibliji je veoma šarolik: tu su visoke planine, visoravni, nizine, pustinjski krajevi, a voće i žito bili su glavni proizvodi biblijskog Izraela.

"Lako je protumačiti riječi Božije: Budete li živjeli prema mojim zakonima, održavali moje zapovijedi i u djelo ih provodili, davat ću vam kišu u pravo vrijeme, te će zemlja roditi rodom, a stabla po polju donositi plodove", kaže Nedeljković i dodaje da je loza bila veoma značajna u životima izraelskog naroda, pa se kao takva nalazi na mozaicima, na posudama i na novcu. 

Mnoge od biljaka i danas postoje

I danas postoje biljne vrste iz biblijskih vremena. Tako je maslina najraširenija kulturna biljka u biblijskom Izraelu. Ona je simbol mira, života, nade, a ulje je u višestrukoj upotrebi: za začin, za pomazanje kraljeva i svećenika. Smokva je biljka koja se poimence spominje u Bibliji: "Spletu smokvino lišće i naprave sebi pregače". Dalje, palma je bila važna ne samo za prehranu nego i kao simbol pravde.

"Pažljivi čitalac Biblije može pronaći i da se spominje orah i to kada se nabrajaju darovi, pa se može zaključiti da su ti plodovi spadali među dragocjene darove. Svi zaju da se jabuka spominje kao simbol prvobitnog grijeha, ali je od voćnih vrsta na nekoliko mjesta spomenut i dud. Od žitarica, pšenica se spominje najčešće, a može se naći i ječam. Od industrijskih biljaka za koje danas znamo, u Bibliji se spominje lan, pamuk, od povrća luk", navodi Dragan Nedeljković.

Od 15 vrsta drvenastih biljaka koje se spominju, Nedeljković izdvaja kedar, čempres i hrast. U Bibliji se mogu prepoznati i korovske biljke, ali se ne može sa sigurnošću tvrditi da li je riječ samo o pojedinim vrstama ili čitavom skupu biljaka. Za mnoge biljke botaničari nisu sigurni da li je prijevod adekvatan, a isto se odnosi i na mirisne, začinske i ljekovite biljke. 

Biljke koje se spominju u Bibliji, uglavnom potiču sa područja Egipta i Palestine, neke su iz Arabije, a pošto se klimatske prilike u ovim oblastima nisu značajnije mijenjale od biblijskih vremena, mnoge od tih biljaka i danas postoje.


Tagovi

Biblija Biljke Dragan Nedeljković


Autorica

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa iskustvom od preko 20 godina. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete