Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 29.10.2021. 18:00
  • Španjolska

Objavljene snimke katastrofalnih uvjeta na mega farmi svinja u Španjolskoj

Greenpeace je otkrio farmu svinja gdje su uvjeti za životinje katastrofalni, a zagađenje područja oko farme je ogromno zbog otjecanja gnojnice u podzemne vode.

Foto: Depositphotos/budabar (ilustracija)
  • 128
  • 51
  • 1

Organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace objavila je fotografije i videprilog prizora zanemarenih životinja i loših higijenskih uvjeta na velikim farmama u Španjolskoj, točnije na farmi svinja tvrtke Cefusa. 

Iz ove su organizacije istaknuli da taj gigantski pogon ima najveće emisije metana i amonijaka u zemlji, a u njemu se godišnje proizvede oko 651.000 prasadi.

Zaključili su da se na toj farmi prilikom prasenja krmačama ne pruža nikakva pomoć i da se ne stignu oporaviti između odbijanja prasadi od sisanja i sljedeće oplodnje. Praščići se često rađaju mrtvi te tako ostaju u kavezima punim izmeta, a uginule i ostavljene pronašli su i na hodnicima ove farme. Smještaji za životinje su prenatrpani, puni prljavštine, a po podovima mile glodavci.

Žele prekinuti intenzivan uzgoj

"Sve je to u suprotnosti sa slikom koju prikazuje tvrtka reklamirajući se", napominju iz Greenpeacea. Prema njima, u opasnosti su i ljudi koji žive u okolici ove svinjogojske farme zbog kontaminacije podzemnih voda curenjem gnojnice, a mnogima smeta i neugodan miris koji se širi tim krajem.

Ističu da je ono što su otkrili na farmi Grupe Fuertes, glavnog proizvođača mesa u Španjolskoj, poznatog po svom brendu El Pozo sramotno. "Ne želimo ni zamišljati koliko se još objekata ovog tipa može naći u ostatku države", kazao je Luís Ferreirim, menadžer španjolskog Greenpeacea poručivši da vlada mora poduzeti mjere po tom pitanju i stati na kraj onečišćenju zraka i vode.

Članovi su dostavili ukupno 237 tisuća potpisa Ministarstvu za ekološku tranziciju i demografiju tražeći od Vlade da zaustavi širenje makro farmi, kao i zakon o nitratima koji će omogućiti bolju kvalitetu vode u toj zemlji.

Ova je organizacija provodila istraživanje od travnja do rujna i došla do zaključaka da je gotovo 29 posto podzemnih voda u državi imalo veće od dozvoljenih količina nitrata. Za to je osudila vladu poručivši da ne čini dovoljno da to spriječi.

Za uginuće riba krive svinjogojske farme?

Farme za intenzivan uzgoj svinja u Španjolskoj su prema posljednjim informacijama proglašene odgovornima i za katastrofu u jednoj od najvećih europskih morskih laguna, Mar Menoru na jugoistoku ove zemlje.

Prizori nekoliko tona uginulih riba danima su se potezale po španjolskim i svjetskim medijima, o čemu smo pisali na Agroklubu. 

Znanstvenici su u početku za masovno uginuće krivili ilegalno navodnjavanje poljoprivrednih površina, a koje zbog korištenja visoke razine kemikalija uzrokuje  zagađenje vode. No, tada nisu spomenuli farme svinja. "Očito je da je glavni izvor onečišćenja intenzivna poljoprivreda u laguni Mar Menor, ali u slivu postoji oko 450 farmi svinja o kojima nitko ne govori", napomenula je María Giménez Casalduero, profesorica na Sveučilištu Murcia i regionalna koordinatorica političke stranke Más País za The Guardian

Naime, broj tih životinja u regiji Murcia skočio je na rekordne razine, odražavajući porast farmi i klaonica diljem Španjolske. Prošle je godine u toj zemlji zaklano više od 56 milijuna svinja, što je tri milijuna više nego 2019., a zbog rastuće potražnje za izvozom ta bi zemlja mogla ove godine prestići Njemačku koja je inače najveći proizvođač svinjskog mesa u Europskoj uniji.

Prizori s farme Cefusa su uznemirujući:


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vrijeme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Španjolska Intenzivan uzgoj Svinjogojstvo Farme Mar Menor Onečišćenje Dobrobit Cefusa El Pozo Zagađenje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete