Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni poziv
  • 23.12.2022. 09:00

Objavljen poziv za sufinansiranje zapošljavanja mladih agronoma

Izdvajanje po pripravniku s visokoškolskom diplomom iznosi 6.516,00 KM na godišnjem nivou, odnosno 543,00 KM na mjesečnom nivou

Foto: Depositphotos/kaninstudio
  • 215
  • 52
  • 0

Dio kredita Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD), kojeg je dobila BiH, bit će iskorišten za zapošljavanje pripravnika u programu razvoja ruralnih poduzeća i poljoprivrede. Projekt realizira Ured za koordinaciju projekata (PCU), pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, s ciljem ekonomskg razvoja ruralnog područja i smanjenjenja siromaštva na selu stvaranjem boljih uslova i mogućnosti za generiranje prihoda i unapređenje životnog standarda ovih domaćinstava.

Težište je na razvoju kooperantske proizvodnje u poljoprivredi, a naročito u pod-sektorima proizvodnje voća, povrća, ljekovitog i aromatskog bilja, šumskih plodova, pčelarstva, stočarstva. Javni poziv je upućen pravnim subjektima koji bi trebali dostaviti zahtjev za učešće u programu sufinansiranja zapošljavanja mladih, radi stjecanja stručnog iskustva.

Zapošljavanje pripravnika

Projektom je predviđeno zapošljavanje pripravnika VŠS prijavljenih u evidenciji nezaposlenih iz ciljne skupine projekta (osobe mlađe od 35 godina prijavljene u evidenciji nezaposlenih, VSS poljoprivredno-prehrambenog smjera i drugih zanimanja potrebnih za razvoj poljoprivrednih pod-sektora, bez radnog iskustva u struci).

Cilj je osposobiti mlade za samostalan rad u struci (Foto: Depositphotos/budabar)

Oni bi bili angažirani u statusu pripravnika s ciljem osposobljavanja za samostalan rad u struci i polaganje pripravničkog ispita.

Izdvajanje po pripravniku s visokoškolskom diplomom iznosi 6.516,00 KM na godišnjem nivou, odnosno 543,00 KM na mjesečnom nivou, što predstavlja 70 posto ukupno isplaćene neto plate. Dodatno na 30 posto isplaćene neto plate poslodavac je obavezan da plati puni iznos na ime troškova obveznih doprinosa za poreze, zdravstveno i mirovinsko osiguranje pripravnika.

Sredstva će biti doznačena na račun poslodavca po isplati mjesečnih plata, refundiranjem isplaćenih troškova za prethodni period, nakon što dostavi dokaz o uplati plaće, poreza i doprinosa za taj period. Poslodavac, u skladu sa svojim mogućnostima i internim aktima, može pripravniku isplatiti veća sredstva u odnosu na definirano.

Rok je do kraja marta

Pravo učešća po javnom pozivu imaju pravni subjekti registrirani u Federaciji BiH (privredna društva, zadruge, udruženja) i koji se bave organizacijom proizvodnje, pružanjem savjetodavnih usluga iz oblasti poljoprivrede, distribucijom repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju i/ili otkupom poljoprivrednih proizvoda u pod-sektorima proizvodnje voća, povrća, ljekobilja, šumskih plodova, pčelarstva, mljekarstva, ratarstva i stočarstva.

Kuda ide bh. agrar: Ima li egzistencije bez mladih i poljoprivrede?

U programu ne mogu učestvovati javna preduzeća, javne ustanove, jedinice lokalne samouprave i drugi subjekti iz javnog sektora. Poziv je otvoren do 31. marta 2023. godine.

Javni poziv i aplikacioni formular možete preuzeti u dokumentima ipod ovog teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Zapošljavanje agronoma Zapošljavanje pripravnika Sufinansiranje agronoma Javni poziv IFAD FMPVŠ


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

21

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 57,1%

Glasova: 6

Prosperitet, bit će nam bolje 28,6%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,8%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 9,5%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić