Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Put ka EU
  • 10.11.2023. 12:00

Obećali su: Slijede reforme i u poljoprivredi!

Treba imati na umu da reakcije sveže nakon finansijskog "mamaca" iz EU i nadati se da ovaj put on neće doživjeti sudbinu pojeo vuk magarca.

Foto: AK grafika
  • 328
  • 42
  • 0

Ocjenom da Bosna i Hercegovina nije postigla napredak u sektoru poljoprivrede, ali i planom rasta koji uključuje 6 milijardi eura bespovratne pomoći i kredita, uslovljenih provođenjem reformi, čini se kako je Evropska komisija "probudila" bh. vlasti.

Ipak, treba imati na umu da su informacije svježe, pa i reakcije, i nadati se da ovaj put evropski mamac neće doživjeti sudbinu pojeo vuk magarca. Kako god, pozitivno je da se iz usta državnih ministara sve češće čuje riječ poljoprivreda.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac, naveo je kako je državna strategija poljoprivrednog i ruralnog razvoja u završnoj fazi te da je usaglašena sa nadležnim entitetskim ministarstvima. Vrijeme je, kako kaže, da domaći poljoprivrednici počnu povlačiti sredstva evropskih fondova za razvoj primarne proizvodnje i prerađivačkih kapaciteta

"Treba nam zvanični validni bilans kako bismo kreirali buduća rješenja", rekao je Košarac komentirajući inicijativu o popisu poljoprivrede te naveo kako treba raditi i na nekim reformskim zakonima kada je u pitanju veterinarstvo, hrana, kao i sigurnost hrane.

Šef bh. diplomatije, Elmedin Konaković je naglasio kako je vrlo važna i priča o šest milijardi eura, kao i priča o administrativnim barijerama "koje ćemo sklanjati tako što se integrišemo u jedinstveno evropsko tržište".

"Poljoprivrednici mogu očekivati da se približe statusu koji imaju poljoprivrednici u Sloveniji, Hrvatskoj, Njemačkoj. Običnom čovjeku sad postaje jasnije zašto bi se političari trebali dogovarati oko evropskog puta", istakao je državni ministar vanjskih poslova.


Tagovi

Poljoprivreda Poljoprivrednici Popis poljoprivrede Strategija poljoprivrednog razvoja Staša Košarac Elmedin Konaković


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.