• Robovski rad
  • 15.09.2021. 18:00
  • Ukrajina

Obećali beskućnicima dobre uvjete za rad na farmi - na kraju im prijetili batinama

Ukrajinska policija razotkrila je kriminalnu skupinu koja je vrebala beskućnike i tjerala ih na robovski rad na farmi.

Foto: Depositphotos/robert_g (ilustracija)
  • 56
  • 26
  • 0

Javnost se zgražava nad činom članova kriminalne skupine iz Ukrajine koji su ponudili beskućnicima zaposlenje na farmi uz plaću od 3.000 do 4.000 grivna (100 do 130 eura, op.a.), besplatni smještaj i hranu. Međutim, kada su ih dovezli na to mjesto, oduzeli su im sve dokumente, mobitele i izrabljivali ih za rad, izvijestili su na portalu tamošnjeg Ministarstva unutarnjih poslova. 

Kako pišu, osumnjičeni su tražili beskućnike na željezničkim postajama u Kijevu, Dnjepru i Odesi, a umjesto obećanog odveli su ih na područje bez odgovarajućih uvjeta za život.

Radnici su bili prisiljeni raditi 12 do 16 sati u proizvodnim i skladišnim objektima te na poljima tijekom sezone žetve. Hrana koju su dobivali je bila pokvarena, a obećani novac im nikada nije isplaćen. Cijelo vrijeme su ih nadzirali i kontrolirali njihov odlazak u polje. Po završetku radnog vremena ograničili su im kretanje, ponižavali ih i vršili psihološki pritisak na njih te prijetili batinama. 

Izgorjele trošne kolibe u kojima žive sezonski radnici, spavali ispred gradske vijećnice

"Proveli smo 18 pretresa na adresama domova i automobila optuženih, tijekom kojih su im oduzeti novac, bankovne kartice, mobiteli, prijenosna računala, putovnice. Policija je 120 ljudi oslobodila radnog ropstva", stoji u priopćenju ukrajinskog MUP-a. 

Prijeti im do dvanaest godina zatvora sa ili bez oduzimanja imovine. 


Tagovi

Ukrajina Beskućnici Robovi Rad Farma


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.