Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 07.06.2022. 10:30
  • Beli Manastir

Novi slučaj ptičije gripe kod domaće peradi u Hrvatskoj

Sumnja na zarazu prijavljena je zbog uginuća 17 kokoši, navodi Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske

Foto: Depositphotos/wckiw
  • 72
  • 16
  • 0

Potvrđena je influenca ptica podtipa H5N1 u jednom dvorištu s 20 kokoši u Belom Manastiru, saopćilo je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske. 

Kako navode, zbog uginuća 17 kokoši prijavljena je sumnja na zarazu, a veterinarska inspekcija Državnog inspektorata stavila je pod nadzor predmetno gazdinstvo.

Provedeno je službeno uzorkovanje te su četiri lešine dostavljene na laboratorijsko pretraživanje. Nacionalni referentni laboratorij je potvrdio influencu ptica podtipa H5N1, a u toku je određivanje patogenosti uzročnog virusa (visoko ili nisko patogena).

Kažu i da su s obzirom na preliminarne rezultate laboratorijskog pretraživanja i prethodnu epidemiološku situaciju po pitanju ove bolesti, usmenim rješenjem naredili i preventivne mjere radi suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja bolesti.

"Na predmetnom gazdinstvu tako je pod nadzorom nadležne veterinarske inspekcije Državnog inspektorata provedeno usmrćivanje preostale 3 kokoši, neškodljivo zbrinjavanje lešina i jaja, provedba završnog čišćenja i dezinfekcija gazdinstva", navode dalje.

Ministarstvo poljoprivrede odredilo je zonu ograničenja koja se sastoji od zone zaštite (zaraženo područje) i nadziranja (ugroženo područje) u krugu od najmanje 3 i 10 km od zaraženog dvorišta. Područje koje se nalazi u zoni zaštite u trajanju do 22. juna 2022. godine je područje grada Beli Manastir u Osječko - baranjskoj županiji.

Područja koja se nalaze u zoni nadziranja u trajanju do 2. jula su područja općina Čeminac, Draž, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Petlovac, Popovac, Branjin Vrh i Viljevo u istoj županiji. 

O izbijanju ptičje gripe obavješteni su Evropska komisija i mađarsko nadležno veterinarsko tijelo, s obzirom da dio zone obuhvaća i područje njihovog teritorija.


Tagovi

Influenca ptica Ptičja gripa Zaraza Usmrćivanje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete