Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 01.11.2022. 15:00

Novi nameti poljoprivrednicima: EU uvodi porez na pesticide?

Predstavljena su četiri zahtjeva, a poljoprivrednici bi troškove trebali nadoknaditi iz prihoda.

Foto: Depositphoto/simazoran
  • 60
  • 40
  • 0

Pred poljoprivrednicima su novi nameti koje će trebati nadoknaditi prihodima. Agrarheute izvještava da njemačka Federalna agencija za okoliš UBA predlaže poboljšanje planova EU za zaštitu bilja.

Predstavljena su četiri prijedloga za poboljšanje "kontroverznih propisa" Evropske unije. Agencija vjeruje da su oni neophodni kako bi smjernice iz Brisela funkcionisale u praksi, doprinijele očuvanju vrsta i stvorile otporne ekosisteme u poljoprivrednim pejzažima.

Porez u cijeloj EU

Stručnjaci UBA smatraju da je hitno potrebno standardizirati prodajne količine sredstava za zaštitu bilja s njihovim srednjim količinama primjene za izračunavanje indikatora rizika. U sadašnjoj verziji u dovoljnoj mjeri se ne uzimaju u obzir njihove ozbiljne razlike u potencijalu rizika za ljude i okoliš.

Predviđeni su izuzeci za određene proizvode (Foto: Depositphoto/SV_Production)

Ciljevi smanjenja upotrebe pesticida u državama članicama mogli bi se osigurati ako bi bila dostupna dovoljna finansijska sredstva za podršku farmama u implementaciji opcija za integrisano upravljanje štetočinama i za kompenzaciju ekonomskog nedostatka.

Članice bi bile u obavezi da u svojim godišnjim planovima budžeta utvrde odgovarajući finansijski budžet u obliku državnog fonda. Nastali troškovi mogli bi se refinansirati putem poreza na pesticide za cijelu EU.

Površine bez pesticida

UBA predlaže stvaranje i održavanje uzgojnih površina bez sredstava za zaštitu bilja kako bi se stvorila posebna zaštita određenim životinjskim i biljnim vrstama. Njihov udio trebalo bi povećati na regionalnom nivou na najmanje 10 posto ukupnih obrađenih površina bez travnjaka do 2030. godine. Da bi pratile uspjeh, države članice trebale bi redovno evidentirati ove oblasti u svojim nacionalnim akcionim planovima.

Kalibracija prskalica ključna za smanjenje doze pesticida

Osjetljiva područja i vodene površine bi se zaštitili na ciljan način uz omogućen prelazni period. Predviđeni su izuzeci koji koriste proizvode niskog profila rizika i preparate dozvoljene u organskoj poljoprivredi, a koji imaju smisla za određene vrste područja.

U dokumentu se navodi da je za postizanje ciljeva zaštićenog područja potrebna tampon zona od najmanje 5 m za intenzivno obrađivane površine kako bi se efikasno zaštitile površinske vode. Na područjima koja se direktno graniče sa zaštićenim područjima treba upravljati samo na ekološki kompatibilan način.


Tagovi

Evropska unija Pesticidi Porez na pesticide Novi nameti Tampon zone


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.