Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razgovor s povodom
  • 07.12.2022. 16:30
  • Bosansko-podrinjski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Goražde

Novi ministar Mithat Hadžiomerović: Mijenjat ćemo sistem isplate poticaja u BPK

Novi ministar privrede BPK je po profesiji veterinar, magistrirao je 2014. godine, a u završnoj fazi je i njegov doktorat.

Foto: Depositphotos/Gudella
  • 451
  • 96
  • 0

Bosansko-podrinjski kanton Goražde imenovao je danas novu Vladu, nakon oktobarskih izbora u našoj zemlji. Na mjesto ministra privrede izabran je Mithat Hadžiomerović iz Nove političke inicijative. 

U okviru ovog resora je i sektor poljoprivrede, što je bio i povod da odmah po izboru razgovaramo s novim čelnikom ovog ministarstva i upitamo za prioritete. 

Magistar veterine novi ministar

Inače, novi ministar je po profesiji veterinar, magistrirao je 2014. godine, a u završnoj fazi je i njegov doktorat. Bio je direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove BPK, a obnašao je i funkciju veterinarskog inspektora te inspektora za hranu tako da je gotovo cijeli radni angažman proveo baveći se srodnim pitanjima.

"Kada je riječ o razvoju poljoprivrede, mislim da stočarstvo ovdje ima najviše potencijala, a kako bi to postigli moramo mijenjati neke stvari", kaže Hadžiomerović, na početku razgovora za Agroklub.

Rapidno pada broj vještačkih osjemenjivanja (Foto: Depositphoto/ClaraBastian)

Kao veliki problem ističe iseljavanje iz sela, te napominje da to nije predmet samo ovog sektora, nego se s tim generalno svi moraju uhvatiti u koštac, kako bi zaustavili pustošenje ruralnih dijelova kantona. A, poljoprivredni razvoj, kako najavljuje, neće biti neplanski. 

"Imamo popis gdje su potencijali, gdje se i šta može sijati. Nekada davno smo radili i analizu zemljišta. Provjerit ćemo gdje god se mogu uzgajati određene kulture, to sigurno nećemo zanemariti", poručuje. 

Isplata poticaja

Novoizabrani ministar najavljuje i reform kada je riječ o sistemu isplate poljoprivrednih poticaja. Da su promjene nužne, kako kaže, svjedoče podaci o padu proizvodnje u svim segmentima, iako su velika sredstva uložena. 

"To prvo treba promijeniti, ali ne praviti analize koje će trajati godinama. Glavni problem je što su se davali poticaji, a nije bilo adekvatne ni kontrole ni evaluacije zbog čega smo došli u ovu poziciju", naglašava. 

Privrednik Hubjer: Zemlja neobrađena, a mi ulažemo u sport k'o da Mesija proizvodimo

U nadležnim službama, struka je, ističe, adekvatno zastupljena, samo je treba usmjeriti u kojem pravcu da djeluju. Poticat će se, kao kaže, samo oni proizvođači "koji hoće da rade"

"Sistem isplate poticaja se mora mijenjati, ako nastavimo ovim tempom i načinom ništa nismo uradili. Žalosno je da nam svake godine nam rapidno pada broj vještačkih osjemenjivanja, to se jednostavno mora zaustaviti", poručuje Hadžiomerović uz zaključak da to i narod očekuje - da sredstva dobiju samo oni koji ispunjavaju uvjete, a ne da se dijele po drugim aršinima. 


Tagovi

Poljoprivreda Vlada BPK Novi ministar privrede Goražde Mithat Hadžiomerović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.