Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 19.02.2022. 12:00

Novi Bergmannovi rasipači stajnjaka i univerzalnih đubriva

Inovativna rješenja koja štede novac, omogućavaju ravnomjerniju distribuciju različitih đubriva i smanjuju broj prolaza po parceli

Foto: Bergmann
  • 98
  • 23
  • 0

Njemački proizvođač rasipača stajnjaka i đubriva Bergmann kontinuirano ulaže u inovativnu tehnologiju. Razvoj su usredotočili u V-Spread jedinicu, radne širine do 36 metara koja obuhvata univerzalne rasipače s dvije osovine serije TSW 5210 i TSW 6240 i troosovinski univerzalni TSW 7340 S, a predstavili su ih još na sajmu Agritechnica 2019. 

Od sezone 2022. V-Spread će biti dostupan i za univerzalni rasipač s niskim ležajem TSW 2140 E.

Kako ističu u ovoj kompaniji, on nudi optimiziranu tačnost distribucije i povezanost hardvera s platformom za razmjenu podataka.

Ravnomjernija distribucija đubriva

Povećan prečnik diskova za apliciranje i efikasna kombinacija njihovog rasporeda poprečno na smjer vožnje, osiguravan ravnomjerniju distribuciju đubriva i optimalnu raspodjelu na polju.

V-Spread jedinica na univerzalnom posipaču TSW 2140 E s niskim uređajem za posipanje

Naglašavaju da se V-Spread odlikuje nizom poboljšanja što mu daje prednost u odnosu na standardne rasipače. Ima veću radnu površinu te manji broj prolaza po parceli što rezultira manjim sabijanjem zemljišta. Specifičan je po tome što zahtijeva kardanski pogon što, kako navode u Bergmannu, osigurava praktičan rad s malo održavanja, a i tiši je od lančanog. 

Efikasna primjena 

Novost za predstojeću sezonu je i ExaRate sistem vaganja koji omogućava još precizniju raspodjelu đubriva od standardnog. Integrisan je u ISOBUS softver i prati smanjenje težine tokom posipanja, upoređuje ga s navedenom količinom za distribuciju (t/ha) i kontinuirano prilagođava stvarnu količinu traženoj. 

To rezultira efikasnom primjenom bez obzira na uslove i materijal koji se rasipa što je značajno za poljoprivredne proizvođače kada koriste skupa i osjetljiva đubriva i materije kao što je suvi živinski stajnjak, kreč ili kanalizacijski mulj. 

ExaRate omogućava tačnu distribuciju đubriva 

Nova sezona počinje s malom pilot serijom u kojoj su revidirali stražnja vrata spremnika za seriju univerzalnih rasipača TSW 5210 S/W i modele više serije. Iako će se u standardnoj verziji podešavanje i dalje obavljati ručno, sada će postojati centralno vreteno umjesto dva s navojem sa strane. Zahvaljujući opciji hidrauličkog podešavanja, vozač će moći time upravljati iz kabine.

Optimizacija graničnika je omogućila još preciznije rasipanje na uvratinama. 

Razmjena podataka i certifikacija

U ovoj kompaniji ističu da su od 2020. godine partner u Agrirouter konzorcijumu, generičkoj web platformi za razmjenu podataka između mašina i softvera poljoprivrednih proizvođača. Sva vozila su kompatibilna pa ako imaju opcionalnu ISOBUS funkciju, kao i CCI 800, CCI 1200 ili drugi terminal usklađen ISOBUS-om i agrirouterom, mogu jednostavno prenijeti podatke o stroju, GPS-u i poslovima u ISO XML formatu do željenih krajnjih tačaka.

Također, korisnik može odrediti koji će se podaci prenositi različitim poljoprivrednim softverskim sistemima.

Zaključuju da su svi rasipači iz serije M/TSW 2120 certifikovani i imaju EU odobrenje prema EU Regulativi 167/2013. 

Kako izgleda rad ovoga rasipača u polju, pogledajte u videu: 

 


Fotoprilog


Tagovi

Poljoprivredna mehanizacija Bergmann Rasipači đubriva V-Spread ExaRate Agrirouter Stajnjak


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.