Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od mraza
  • 26.07.2017. 16:00

Novac za štete od mraza još se čeka

Iako je od dana kad je mraz u Hercegovini uništio veliki dio nasada i voćnjaka u ovom dijelu zemlje prošlo gotovo tri mjeseca, procjene šteta još nisu završene.

Foto: SCALATORE
  • 422
  • 36
  • 0

Iako je od dana kad je mraz u Hercegovini uništio veliki dio nasada i voćnjaka u ovom dijelu zemlje prošlo gotovo tri mjeseca, procjene šteta još nisu završene, piše oslobođenje.ba.

Nakon proglašenja elementarne nepogode, kantonalna vlast najavila je da će pomoći poljoprivrednicima, zatraživši pritom pomoć i od Federacije BiH, pošto je od početka jasno da Kanton sam ne može zadovoljiti zahtjeve. Oformljena je Komisija pri Civilnoj zaštiti koja je potom tražila izvještaje općina u kojima je mraz uzrokovao najveće štete. Općine (ne sve), pak, nisu reagovale pravovremeno, pa analize i dokumentacija s prijedlogom mjera pred Vladu do danas nisu došle.

HNK će, prema najavama, za isplatu šteta izdvojiti oko milion maraka, a isto se očekuje od Federacije BiH.

Trebalo bi izdvojiti oko milion maraka

HNK bi prema najavama trebao izdvojiti oko milion maraka za isplatu šteta od mraza. Očekuje se da taj primjer slijedi i entitetska vlast. U Vladi trenutno čekaju na analize nadležne komisije, nakon čega će, prema najavama, započeti isplate. Poljoprivrednici s druge strane gube strpljenje i nemaju vremena za čekanje. Štete su dosad grubo procijenjene na nekoliko miliona maraka.

Kantonalna vlast nedavno je upozorila da neki poljoprivrednici pokušavaju prikazati štete znatno većima nego što to realno jesu. Najavljeno je i da će nadležne institucije ovakve pokušaje kažnjavati.

Podsjetimo, neočekivano niske temperature i mraz nekarakterističan za to doba godine, u martu su opustošili voćnjake i vinograde, te tako bez očekivane zarade ostavili veliki broj uzgajivača. Poseban problem mraz je izazvao vinogradarima koji su u svoje vinograde uprkos šteti i dalje morali ulagati kako bi narednu sezonu dočekali sa zemljištem spremnim za uzgoj.

Izvor: Adnan Demić, Oslobođenje, Foto: SCALATORE59/bigstockphoto.com


Tagovi

Štete Mraz Vinograd Voćnjak Elementarna nepogoda Isplata


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.