Postupkom ekstrakcije dobiveni su proteini kojima su hranili perad.
U projektu ProGrün na Univerzitetu Hohenheim istraživači su napravili hranu za perad bogatu proteinima iz trave koji u potpunosti mogu da zamijene soju. Travu i druge zelene biljke do sada su mogli da konzumiraju preživari i imaju koristi od aminokiselina koje sadrže.
"Sastav aminokiselina u ekstraktu proteina otprilike odgovara onom u soji", objašnjava prof. dr Rodehutscord, iz odjela za ishranu životinja u Hohenheimu. Naveo je da se radi o proizvodu koji je pogodan za ishranu živine i svinja.
Za ekstrakciju je korišten biorafinerijski testni objekat. Iz oko 45 tona svježe pokošene trave uspjeli su izvući ukupno jednu tonu ove hrane.
Prvi korak je bio da usitne travu, a zatim su je presali. Sok koji su dobili sadržavao je visok nivo rastvorljivih proteina kao i razne druge sastojke. U eksperimentu su dvije trećine proteina ostale u ispresovanoj pogači. S prvih 50 kg hranili su živinu koja je dobro prihvatila ovakvu hranu.
Kako izgledaju prognoze o proizvodnji i trgovini proteinima za stočnu hranu u EU?
"Šećer, kiseline i druge supstance u soku od presa mogu da ugroze svarljivost proteina“, objašnjava prof. dr. Rodehutscord, dodavši kako se oni razdvajaju, proteini se zatim suše, miješaju s drugim sastojcima stočne hrane i peletiraju.
Dugoročno se proteinski ekstrakt može koristiti u ishrani ljudi, a očekuje se i upotreba u bioprivredi kao plastika na biološkoj bazi, za papir, kao đubrivo ili kao energija.
Za razliku od obradivog zemljišta, korištenje travnjaka nije konkurencija proizvodnji hrane. Očekuje se da bi ovo otkriće moglo smanjiti uvoz soje iz inostranstva. Azotna jedinjenja koja se izvoze sa stočnom hranom nedostaju u zemljama proizvođačima, dok u Evropi ima viškova u vidu organskih đubriva.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica