Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološki incident
  • 05.08.2018. 13:00

Nova ekološka katastrofa - u rijeku Spreču iscurila amonijska voda

Iako su iz GIKIL-a saopćili samo šture informacije, načelnik općine Lukavac Edin Delić ističe kako toj kompaniji već godinu i po nije produžena okolinska dozvola za rad.

Foto: Google Maps/Dnevni Avaz
  • 295
  • 21
  • 0

Još jedan ekološki incident u posljednja tri mjeseca pogodio je područje općine Lukavac, nakon što je u petak popodne došlo do ispuštanja kontamirane tekućine u rijeku Spreču usljed eksplozije rezervoara u kompaniji GIKIL, navodi Dnevni Avaz

Enormno povećana pH vrijednost zemljišta u Lukavcu, sjetva tek iduće godine

U rezervoraru R-34, prema navodima Federalne uprave civilne zaštite, nalazila se amonijska voda, a nakon eksplozije skoro 70 metara kubnih takve vode s primjesama katrana je isteklo u rijeku Spreču.

Iako su iz GIKIL-a saopćili samo šture informacije, načelnik općine Lukavac Edin Delić ističe kako toj kompaniji već godinu i po nije produžena okolinska dozvola za rad tako da, faktički, ova firma radi mimo važećih zakonskih propisa.

"Posljednji incident je dokaz da se ovom operateru nije trebala produžiti okolinska dozvola. Ovo što danas imamo u GIKIL-u je alarmantno, dramatično i, što je najgore, riječ je o opasnosti koja kontinuirano prijeti", rekao je za "Avaz" načelnik Delić.

Građani Lukavca zabrinuti su što se preko ekoloških katastrofa prelazi olako. 

"Smatram da je krajnje vrijeme da GIKIL započne proces investiranja u održavanje i moderniziranje opreme. Ukoliko se to ne učini, ovakve katastrofe mogu biti svakodnevne, a posljedice fatalne", kaže Delić.


Tagovi

Ekološki incident Spreča Lukavac GIKIL Edin Delić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.