Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGRI
  • 13.02.2022. 16:30

Norbert Lins se zalaže za alternative i novi genetski inženjering

Planovi za smanjenje pesticida mogu biti uspješni samo ako poljoprivrednici imaju pristup alternativama, kaže novi stari predsjednik Odbora za poljoprivredu Evropskog parlamenta

Foto: Facebook/NorbertLins
  • 39
  • 9
  • 0

Za predsjednika Odbora za poljoprivredu Evropskog parlamenta (AGRI) prošle sedmice ponovo je izabran Norbert Lins i na toj funkciji će biti do 2024. godine. U fokusu njegova novog mandata bit će ciljevi strategije "Od polja do stola" te implementacija reformisane verzije Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), koja je dogovorena prošle godine.

Alternative do 2030.

U intervjuu za Euractiv istaknuo je da se zalaže za nove tehnike: "Planovi za smanjenje pesticida mogu biti uspješni samo ako poljoprivrednici imaju pristup alternativama – uključujući takozvani novi genetski inženjering. Ne radi se o insistiranju na trenutnom obliku upotrebe pesticida već o pitanju: možemo li poljoprivrednicima pokazati alternative do 2030. godine?"

Evropska unija prema ovoj strategiji želi prepoloviti upotrebu hemijskih sredstava i štetne efekte do tog perioda. Zbog toga će Evropska komisija do kraja marta revidirati Direktivu EU o održivoj upotrebi pesticida (SUD). To će biti prvi veliki zakonski prijedlog koji će biti predstavljen kao dio strategije.

Razvoj novih sorti

Također, Lins je izjavio da se mora promovirati razvoj i odobrenje bioloških sredstava za zaštitu bilja, takozvanih pesticida niskog rizika, kako bi se poljoprivrednim proizvođačima ponudile alternativne opcije.

Smatra da treba otvorenije raspravljati o napretku novih tehnologija uzgoja, jer bi, na primjer, razvoj novih sorti u vinogradarstvu i uzgoju jabuka, koje su otporne na gljivice, mogao doprinijeti korištenju manjeg broja fungicida.

Frans Timmermans podržava novu genomsku tehniku?

Farmeri će morati da razmotre nove šeme podrške u svom planiranju uzgoja za 2023. već ovog ljeta, jer se ne može očekivati odobrenje prvih planova do septembra, napominjući da ni taj datum nije zagarantovan za one koji su dostavljeni sa zakašnjenjem.


Tagovi

Norbert Lins Odbor za poljoprivredu AGRI Farm to Fork Od polja do stola Genetski inženjering


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

49


Glasova: 21

Da 42,9%

Glasova: 21

Ne 42,9%

Glasova: 7

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 14,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas